Overdosis oxycodon

Hoe herken je dat?

Steeds meer mensen gebruiken de sterke pijnstiller oxycodon, op doktersrecept of recreatief als drug. Ook nemen ziekenhuisopnames als gevolg van een overdosis oxycodon toe. Gebruik jij regelmatig oxycodon en vermoed je dat je verslaafd bent? Neem dan contact op met Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Met onze ambulante behandeling zijn al veel mensen van hun verslaving hersteld.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Oxycodon

Oxycodon is een sterke pijnstiller. Het middel is verwant aan opium en wordt daarom ook wel een opiaat of opioïde pijnstiller genoemd. Artsen schrijven de tabletten meestal voor een korte periode voor, bijvoorbeeld na een operatie. Bij langdurig gebruik is oxycodon namelijk verslavend. Vanwege de ontspannende en pijnstillende werking is oxycodon ook populair als recreatieve drug. Het risico op een oxycodon overdosis is groter wanneer je regelmatig oxycodon gebruikt, omdat je er lichamelijk en psychisch verslaafd aan raakt. Je neemt dus makkelijker steeds meer om hetzelfde effect te voelen.


Hoe herken je een overdosis oxycodon?

Wanneer je een overdosis oxycodon neemt, wordt je ademhaling onderdrukt. Ook kun je het bewustzijn verliezen, in coma raken of zelfs overlijden aan een oxycodon overdosis. Andere symptomen van een overdosis oxycodon zijn:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Lage lichaamstemperatuur
  • Trage hartslag
  • Spierzwakte
  • Hallucinaties
Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Wat te doen wanneer je een overdosis oxycodon hebt genomen

Bel altijd het alarmnummer 112 als iemand een overdosis oxycodon heeft gebruikt en volg de instructies op. Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging en controleer of er niets in zijn/haar mond zit. Is iemand buiten bewustzijn en voel je geen ademhaling en hartslag? Begin dan met reanimeren.


Trubendorffer helpt bij pijnstillerverslaving

Gebruik jij regelmatig sterke pijnstillers of heb je een overdosis oxycodon genomen? Dan kan het zijn dat je eraan verslaafd bent geraakt. Bel dan 0800-999 9998 voor een oriënterend gesprek bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Onze behandeling volg je op één van onze locaties, terwijl je gewoon thuis blijft wonen.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs