Overdosis medicijnen

Wat te doen?

In Nederland overlijden jaarlijks meer dan 100 mensen als gevolg van een overdosis medicijnen. Soms is dat opzettelijke zelfmoord, maar ook ongelukken door verkeerd gebruik of voorschrijffouten komen voor. Hoe ontstaat een medicijnoverdosis en welke medicijnen zijn dodelijk? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose geeft uitleg. Ook kunnen wij je helpen herstellen wanneer je verslaafd bent geraakt aan medicijnen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Overdosis medicijnen

Ieder medicijn heeft een optimale dosering. Als je te weinig gebruikt helpt het niet; als je te veel gebruikt kan je lichaam beschadigd raken en spreekt men van een overdosis. In Nederland wordt ieder doktersrecept nog eens extra gecontroleerd door de apotheek, om medicatiefouten zoveel mogelijk te voorkomen. Het risico op een overdosis medicijnen is extra hoog bij medicijnen zonder doktersrecept, zeker wanneer je ze via een onbetrouwbare (internet-)bron koopt. Je weet dan immers niet wat erin zit.


Welke medicijnen zijn dodelijk?

In principe zijn alle medicijnen dodelijk wanneer je er te veel van neemt. Een overdosis medicijnen loopt echter niet altijd fataal af. In een aantal gevallen kun je wel last blijven houden van orgaanschade, met vervelende lichamelijke en psychische klachten tot gevolg.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Overdosis bij medicijnverslaving

Wanneer je verslaafd bent geraakt aan bepaalde medicijnen, kun je een lichamelijke tolerantie ontwikkelen. Je hebt dan steeds meer nodig van het medicijn om hetzelfde effect te merken. Daarmee neemt het risico op een overdosis toe. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) en sterke pijnstillers als oxycodon en andere morfine-achtige pijnstillers (opiaten).


Herstellen van je medicijnverslaving bij Trubendorffer

Gebruik je regelmatig zware medicijnen met of zonder doktersvoorschrift en ben je bang dat dat tot een overdosis medicijnen kan leiden? Of heb je aanwijzingen dat je een medicijnverslaving hebt? Neem dan contact op met Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Wij helpen je met een persoonlijk behandelprogramma herstellen. Opname in een kliniek is niet altijd nodig. Je bereikt ons op 0800-999 9998.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs