Overdosis antidepressiva

Is dat ernstig?

Een overdosis antidepressiva kan leiden tot vervelende fysieke klachten. Het kan je zelfs fataal worden. Al bij een kleine hoeveelheid kunnen antidepressiva schadelijk zijn voor de gezondheid. Gebruik daarom nooit antidepressiva zonder doktersadvies. Let bovendien goed op de voorgeschreven hoeveelheid en voorkom een overdosis antidepressiva of langdurig gebruik van een te hoge dosering.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Is er toch sprake van een overdosis antidepressiva? Bel dan direct het alarmnummer.

Nederland telt ongeveer 1,1 miljoen antidepressivagebruikers. Er zijn verschillende soorten antidepressiva. De meest gebruikte zijn de selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) en de iets oudere tricyclische middelen (TCA’s). Antidepressiva wordt meestal voorgeschreven voor minimaal zes maanden. Ongeveer de helft van de patiënten die met een SSRI begint, stopt binnen een half jaar of stapt over op een andere variant. In 2017 gebruikte een half miljoen patiënten langdurig antidepressiva. Daarvan slikte een derde het medicijn langer dan twee jaar.


Kan een overdosis antidepressiva dodelijk zijn?

Een overdosis antidepressiva kan dodelijk zijn. Het is zelfs één van de grootste risico’s van het gebruik van antidepressiva. Antidepressiva zijn toxisch en daarmee zo slecht voor de gezondheid dat ze zelfs in kleine hoeveelheden tot sterfte kunnen leiden.

De kans op een fatale afloop hangt af van de ingenomen hoeveelheid en van de soort antidepressiva. Met name de oudere tricyclische middelen hebben toxische bijwerkingen. Ze hebben effect op de prikkelgeleiding van het hart, het hartritme en de hartslag. Dit kan cruciaal zijn bij een overdosis. De nieuwere antidepressiva zijn al veel minder schadelijk, maar daarmee niet zonder risico.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Ik heb teveel antidepressiva ingenomen, wat nu?

Als je teveel antidepressiva hebt ingenomen, moet je altijd een arts bellen. Die kan je adviseren wat je het beste kunt doen. Of je direct moet handelen of dat een eenmalige dubbele dosis geen kwaad kan. De gevolgen van een overdosis antidepressiva hangen af van het soort antidepressiva dat je gebruikt. Hieronder een overzicht van verschillende veelgebruikte SSRI’s:

 • Overdosis Prozac (SSRI)

  De werkzame stof in Prozac is fluoxetine. Bij een overdosis Prozac kunnen verschillende verschijnselen optreden, zoals misselijkheid en braken, stuiptrekkingen, stoornissen van het hart- en vaatstelsel en veranderingen in het centrale zenuwstelsel. Deze laatste bijwerking kan in het ergste geval zelfs leiden tot coma.

 • Overdosis fluoxetine (SSRI)

  Bij een overdosis fluoxetine krijg je te maken met dezelfde symptomen als bij een overdosis Prozac, omdat fluoxetine de werkzame stof is in Prozac. De ene patiënt krijgt echter antidepressiva mee waarop de merknaam Prozac staat en de ander Fluoxetine, de merkloze variant. De genoemde verschijnselen bij een overdosis fluoxetine zijn: misselijkheid en braken, stuiptrekkingen, stoornissen van het hart- en vaatstelsel en veranderingen in het centrale zenuwstelsel, variërend van opwinding tot coma.

 • Overdosis Seroxat (SSRI)

  Een overdosis Seroxat kan leiden tot koorts en een oncontroleerbare aanspanning van de spieren. Daarnaast kunnen de bekende bijwerkingen van Seroxat optreden. Denk hierbij aan duizeligheid, tintelingen en een brandend gevoel in de huid, aanhoudend geluid in de oren, slaap- en angststoornissen en een (continu) gevoel van rusteloosheid. Door een overdosis Seroxat kan de ernst van de symptomen zo erg toenemen, dat je uiteindelijk je bewustzijn verliest. En op den duur kan er sprake zijn van de ontwikkeling van het serotoninesyndroom of het neurolepaticasyndroom.

 • Overdosis Sertraline (SSRI)

  De symptomen van een overdosis Sertraline komen overeen met die van andere SSRI’s. Er kunnen effecten optreden zoals misselijkheid en braken, sufheid, hartkloppingen, trillen, prikkelbaarheid en problemen met het evenwicht. Een overdosis Sertraline bleek in het verleden alleen dodelijk door een gecombineerde inname met een ander geneesmiddel of met alcohol.

 • Overdosis Amitriptyline (TCA)

  Amitriptyline is één van de eerste antidepressiva die op de markt kwam en heeft daardoor veel bijwerkingen. Zelfs een kleine overdosis Amitriptyline kan zeer gevaarlijk zijn en een vergiftiging veroorzaken. Verder zijn spraakproblemen, toevallen, continue spierspanning en een verminderd bewustzijn symptomen die voorkomen bij een overdosis. Amitriptyline kent bovendien bijwerkingen als wazig zicht, verminderde motorische activiteit en koorts.


Stoppen met antidepressiva

Acuut stoppen met antidepressiva wordt afgeraden, zeker als je gedurende een lange periode een consistente dosis hebt gebruikt. Er treden ontwenningsverschijnselen op die erg hevig kunnen zijn. Denk aan griepachtige klachten, klachten rond de maag- en darmstreek, klachten met betrekking tot het centrale zenuwstelstel en bijkomende psychische klachten. Bouw antidepressiva altijd af in overleg met je arts. In geval van verslaving kan verslavingszorg je helpen.

Voor meer informatie over een overdosis antidepressiva of hulp bij een verslaving kun je contact opnemen met Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose .
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs