Ontwenningsverschijnselen

Wat zijn het?

Hou vol, je bent je verslaving aan het overwinnen!

Ontwenningsverschijnselen treden op nadat je bent gestopt met het overmatig gebruik van alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen. Bij een verslaving is er, naast een eventuele geestelijke afhankelijkheid, bijna altijd sprake van lichamelijke afhankelijkheid. Jouw lichaam is gewend geraakt aan de alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen en heeft dit middel nodig om te kunnen functioneren.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed


Afkicken: je hoeft het niet alleen te doen

Ontwenningsverschijnselen kunnen best heftig zijn. Daarom is het belangrijk om niet alleen te stoppen. Wij zijn er om jou daarbij te helpen. Dat kunnen we omdat we weten wat er komt kijken bij het overwinnen van een verslaving. En omdat we bekend zijn met de bijbehorende ontwenningsverschijnselen.

Bij ons kick je ambulant af, wat betekent dat je gewoon thuis kan blijven wonen tijdens je behandeling. Je hoeft dus niet naar een kliniek ver weg.


Ontwenningsverschijnselen alcohol

Ontwenningsverschijnselen, ook wel afkickverschijnselen of onthoudingsverschijnselen genoemd, kunnen optreden nadat je gestopt bent met het overmatig gebruik van alcohol. Je hersenen zijn gewend geraakt aan de stoffen en de gevoelens die je kreeg door het drinken van alcohol. Bij het afkicken van alcohol blijven deze stoffen en gevoelens afwezig. Hierop reageert je lichaam in de vorm van ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid.


Ontwenningsverschijnselen drugs

Ontwenningsverschijnselen treden ook op als je stopt met het overmatig gebruik van drugs. Je hersenen zijn gewend geraakt aan de stoffen en gevoelens die je kreeg door het gebruiken van drugs. Je lichaam is ingesteld op drugs. Ontwenningsverschijnselen zijn afhankelijk van de zwaarte van je verslaving. Ook de duur van de ontwenningsverschijnselen verschilt per persoon. Bij ons krijg je de behandeling die bij jou past.


Ontwenningsverschijnselen roken

Ontwenningsverschijnselen treden ook op als je stopt met roken. Misschien zijn de ontwenningsverschijnselen minder heftig en langdurig, maar ze kunnen je leven toch flink beïnvloeden. De ontwenningsverschijnselen zijn de eerste dagen na het stoppen met roken het sterkst. Denk aan slapeloosheid, een slecht humeur, angst, een verlaagd concentratievermogen en een verhoogde eetlust.


Ontwenningsverschijnselen wiet

Ontwenningsverschijnselen die je ervaart als je stopt met wiet kunnen je ervan weerhouden om af te kicken. De ontwenningsverschijnselen hangen af van de hoeveelheid wiet die je gebruikt. Gemiddeld heeft je lichaam zo’n 5 dagen nodig om alle giftige, verslavende stoffen te verwerken en af te scheiden. Angst, neerslachtigheid, hoofdpijn en hevige transpiratie zijn een paar van de mogelijke ontwenningsverschijnselen.


Ontwenningsverschijnselen medicijnen

Ontwenningsverschijnselen kunnen zo heftig zijn dat je weer in de verleiding komt om medicijnen te gebruiken. Veel verslaafden die op eigen houtje proberen af te kicken vallen dan ook gemakkelijk terug in hun verslaving. Bovendien is het plotseling stoppen met het gebruik van bijvoorbeeld medicijnen zonder professioneel toezicht, gevaarlijk voor je gezondheid. Dit omdat je lichaam gewend is om deze stoffen continu binnen te krijgen. Vandaar de ontwenningsverschijnselen.

Om deze reden is afkicken met professionele hulp en terugvalpreventie noodzakelijk. De allereerste stap voor de behandeling van je verslaving is een afspraak maken voor een intake bij Trubendorffer. Dat kan via ons gratis nummer 0800-999 999 8 of via het online intakeformulier.

☎ Praat nu met een deskundige