Afkickverschijnselen wiet

Hoe deal je ermee

Afkickverschijnselen van wiet en hasj, drugs afkomstig van de hennep- ofwel cannabisplant, krijg je wanneer je verslaafd bent aan deze middelen en stopt met het gebruik ervan. Je lichaam is zo gewend aan de wiet of hasj dat het niet meer zonder kan. Wanneer je geen cannabis meer gebruikt, gaat je lichaam protesteren. Dat noemen we afkickverschijnselen. Zowel wiet als hasj kunnen deze verschijnselen geven als je ermee stopt na intensief gebruik.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de blowtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Hoe kan ik stoppen met blowen?

Omdat hasj en wiet worden gezien als softdrugs, denk je misschien dat het gebruik ervan onschuldig is. Toch kan je ook aan softdrugs verslaafd raken. Zeker omdat de wiet en hasj van tegenwoordig heel erg sterk zijn. Bovendien is blowen slecht voor je gezondheid. Ook kan je dagelijks leven eronder gaan leiden als je regelmatig een joint rookt. Je studie of werk lijdt eronder, net als je sociale leven. Herkenbaar? Dan is het tijd om te stoppen met blowen.


Afkickverschijnselen wiet

Afkicken van cannabis, dus hasj of wiet, duurt ongeveer twee weken en is zwaar. Je kunt te maken krijgen met de volgende afkickverschijnselen:

  • angstgevoelens: je kan je op ieder moment angstig voelen zonder dat daar een directe aanleiding voor is
  • veel dromen. Je kan je dromen ook levendig herinneren
  • toename of afname van je gewicht: als je stopt met cannabis, wordt je stofwisseling trager. In combinatie met meer eetlust zorgt dit vaak voor gewichtstoename
  • nachtrust: het kan zijn dat je beter slaapt of juist slechter slaapt als je stopt met blowen
  • vermoeidheid: je voelt je vaker en sneller moe
  • woede: afkicken van cannabis kan ervoor zogen dat je heel prikkelbaar bent. Dit kan leiden tot woedeaanvallen of zelfs agressie

Afkickverschijnselen blowen verschillen per persoon

Afkickverschijnselen van het blowen van wiet of hasj kunnen per persoon verschillen. Dit hangt af van jou als persoon en de frequentie van jouw cannabisgebruik. Als je een stevige blower bent, zal je lichaam heftiger reageren dan wanneer je soms een jointje draait.


Wanneer beginnen de afkickverschijnselen van wiet?

Welke afkickverschijnselen van cannabis je ook ervaart, ze beginnen meestal de tweede dag na het stoppen. De piek zit tussen dag 2 en dag 6. Meestal blijven symptomen 14 dagen voelbaar. Bij hevig gebruik kan dit oplopen tot 4 of 6 weken. De afkickverschijnselen van cannabis zijn op zich niet gevaarlijk en gaan vanzelf weer voorbij.


Ontwenningsverschijnselen wiet en hasj: tips

In tegenstelling tot ontwenning van alcohol of heroïne, is er geen specifieke medicatie beschikbaar voor ontwenningsverschijnselen van wiet en hasj. Wel kunnen de volgende tips je helpen er beter mee om te gaan met afkickverschijnselen van wiet en hasj:

  1. hou jezelf bezig en zoek afleiding. Het is lastiger om met stress en angstgevoelens om te gaan als je niets te doen hebt
  2. kauwgom kauwen kan de behoefte om iets in je mond te hebben, bevredigen
  3. beweeg: lichaamsbeweging vermindert stress en kan helpen om beter te slapen
  4. ontspan voor het slapen gaan met een warm bad of een douche. Doe ontspanningsoefeningen om rustiger te worden
  5. drink veel water, dit helpt bij de ontgifting
  6. eet lichte maaltijden
  7. vermijd cafeïne, zeker in de avond

Stoppen met blowen lukt door de afkickverschijnselen niet altijd op eigen kracht. En misschien twijfel je of je verslaafd bent, of vind je het moeilijk om toe te geven. Gelukkig is een verslaving aan blowen goed te behandelen. Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose kan je daarbij helpen.


Behandeling afkicken van wiet

Onze behandelingen zijn intensief en bewezen effectief. We onderzoeken samen met jou de patronen die jouw verslaving in stand houden. Je gaat opnieuw leren voelen, je leert nieuwe gedragspatronen aan. Hierna ga je op een andere manier om met je verslaving en het leven.

Je hoeft niet naar een kliniek ver weg, maar je kunt terecht op één van onze behandellocaties. Je blijft dus gewoon werken en thuis wonen, want hulp in je eigen omgeving werkt beter. Het afkicken van wiet wordt volledig vergoed vanuit de verplichte basisverzekering en we kunnen je direct hulp bieden.

Verslaafd aan wiet? Bang voor de afkickverschijnselen van wiet en hasj? Neem voor meer informatie over wietverslaving maak dan een afspraak voor een gratis intakegesprek of bel direct. Wij beantwoorden al jouw vragen.

☎ Praat nu met een deskundige