Afkicken oxazepam

Samen lukt het

Afkicken van oxazepam is niet makkelijk. Een pilletje maakt je leven tijdelijk draaglijker, waardoor stoppen lastig is. Maar het slikken van oxazepam maakt je leven ook kleurloos. Bovendien heeft het veel nare bijwerkingen. Worstel jij of iemand die je kent met het gebruik van oxazepam? Onze ambulante zorg helpt bij het afkicken.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Hoe werkt Oxazepam?

Oxazepam is een kalmeringsmiddel in de groep benzodiazepinen dat de hyperactiviteit in de hersenen remt. Het werkt rustgevend en vermindert angstgevoelens. Dit middel wordt dan ook vaak voorgeschreven door huisartsen bij angstgevoelens, gespannenheid en slapeloosheid.

Oxazepam is zeer verslavend. Gebruik je het dagelijks dan ben je er al snel van afhankelijk. Geestelijk én lichamelijk. Het is moeilijk om te stoppen met het gebruik zonder de juiste hulp.


Oxazepam bijwerkingen

Slik je een pilletje oxazepam, dan is het leven tijdelijk draaglijker. Maar dit medicijn maakt het leven ook kleurloos. Andere bijwerkingen zijn sufheid en afname van het reactie- en concentratievermogen. Bovendien mag je er geen alcohol bij drinken omdat dit een versterkend effect heeft op de werking.

Behalve nare bijwerkingen levert een medicijnverslaving ook direct gevaar op voor je gezondheid. Wist je dat onder invloed van kalmerende middelen jaarlijks bijna 200 verkeersdoden vallen en zo’n 20.000 gewonden?


Bijwerkingen oxazepam op lange termijn

Gebruik je dit kalmeringsmiddel langer dan twee weken, dan bouw je tolerantie op. Het middel is voor slaapproblemen dan niet meer effectief. Ook werkt het steeds minder versuffend. Zo heb je steeds meer pillen nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken. Voor je het weet ben je verslaafd.

De bekendste bijwerkingen oxazepam op een rij:

  • Coördinatie- en geheugenproblemen
  • Sufheid
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Duizeligheid: grotere kans op vallen
  • Verminderd reactievermogen
  • Depressieve gevoelens
  • Slapeloosheid
Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Stoppen met oxazepam

Ben je afhankelijk geworden van oxazepam, dan is afkicken niet makkelijk. Je krijgt last krijgt van bijzonder heftige onthoudingsverschijnselen. Trillende vingers, schokkende benen, heftig zweten, nervositeit, depressiviteit en slaapproblemen. Het hoort allemaal bij het stoppen van langdurig gebruik van oxazepam. Hulp bij het afkicken van oxazepam is dan ook onmisbaar. Zo kan deze medicijnverslaving zo effectief mogelijk worden behandeld. 


Hulp bij een medicijnverslaving

Wil je stoppen met het gebruik van oxazepam? Ken je iemand die worstelt met het gebruik van dit medicijn? Bij ons krijg je een behandeling waarbij je thuis blijft wonen. Je hoeft meestal niet naar een kliniek om van je verslaving af te komen en kunnen wij je goed helpen om van je verslaving af te komen. Een enkele keer is een detox wel nodig. Mocht het nodig zijn, dan volg je eerst een detox behandeling in een erkende verslavingsinstelling elders. Dit kan bijvoorbeeld bij Fundamentum.

Een ambulante behandeling  is intensiever en bijna altijd effectiever dan de ‘klassieke’ klinische methode. Bovendien kan je gewoon doorgaan met je werk of studie. Zo krijg je de kans om je geleerde kennis direct toe te passen in je dagelijkse leven.

Meer weten? Bel ons op: 0800-999 999 8. Onze Intake Office is telefonisch bereikbaar van 7 u tot 22 u. Ook buiten deze uren kun je contact met ons opnemen. Je kunt dan jouw gegevens achterlaten in het automatisch systeem. Wij bellen je dan zo snel mogelijk terug.

 
"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs