Coke roken

Risico's

Cocaïne (coke) wordt meestal gesnoven. Daarnaast kun je coke roken, kauwen of spuiten. Maar hoe moet je coke roken? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom je cocaïne niet zomaar kunt roken. Bovendien kunnen wij je met ons ambulante behandelprogramma helpen om te stoppen met coke. Opname in een kliniek is namelijk meestal niet nodig om van je cocaïneverslaving te herstellen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de cocaïnetest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Hoe moet je coke roken?

Wanneer je snuifcocaïne probeert te roken, zul je merken dat de coke verbrandt en/of uit elkaar valt. Het wordt daarom ook wel gemengd met tabak; dit heet een plofje. Mensen die toch deze verbrande coke roken, krijgen de verbrande cocaïne en andere schadelijke stoffen binnen. Je keel, luchtwegen en longen kunnen daardoor ernstig beschadigd worden. Om coke te kunnen roken, moet het eerst worden omgezet in base coke oftewel crack.


Effecten van coke roken

Crack verdampt wel, maar valt niet uit elkaar bij hoge temperaturen. Om die reden kun je base coke roken. Van cocaïne voel je je meestal vrolijk, zelfverzekerd en energiek. Dit komt door de tijdelijke toename van neurotransmitters als dopamine en noradrenaline in je hersenen. Wanneer je crack rookt, merk je het effect al binnen enkele seconden.


"Het begon met begon met XTC maar dit ruilde ik al snel in voor cocaïne toen ik daar voor het eerst mee in aanraking kwam. Al snel was het zo dat ik het grootste deel van de week 's avonds cocaïne gebruikte."  Sara (26)
Stop net als Sara met jouw verslaving.
Ik kom uit een fijn en warm gezin waar alles op orde was. We hadden het goed, eigenlijk de perfecte basis voor een stabiel en degelijk leven in de ogen van veel mensen. Maar dat veranderde voor mij toen mijn vader ziek werd toen ik 22 was. Als kind wist ik al nooit goed hoe ik met tegenslagen om moest gaan en wat ik dan met mijn emoties aan moest. Ik vluchtte in ongezonde manieren van afleiding. Zo ook toen het nieuws kwam dat mijn vader niet meer beter zou worden. Op dat moment had ik een baantje in de horeca waar het na werktijd altijd wild eraan toe ging. Meerdere avonden per week dronk ik daar veel alcohol. Het kwam vaak voor dat we daarna nog uit gingen, veel collega’s gebruikten dan verschillende soorten harddrugs. Ook ik bezweek daar voor, om maar weg te rennen van mijn echte emoties. Het begon met XTC maar dit ruilde ik al snel in voor cocaïne toen ik daar voor het eerst mee in aanraking kwam. Al snel was het zo dat ik het grootste deel van de week ’s avonds cocaïne gebruikte. Met mijn studie was ik maar gestopt want dat lukte allemaal niet. In de ogen van mijn collega’s was ik een losbandige meid die van het leven één groot feest maakte en daarin geen grenzen kende. Maar eigenlijk was het niet meer dan het puur verhullen van mijn verdriet. De mensen die dichtbij mij stonden hadden wel door dat het niet goed ging met me. Mijn vriendin merkte dat ik loog over mijn drugsgebruik. Zij heeft me hiermee geconfronteerd en zou, omdat ze er zelf ook onderdoor ging, bij mij weggaan als er niks veranderde. Ik zag in dat dit helemaal niet was wat ik wilde. Uiteindelijk was dat gesprek met haar een hele openbaring waarin ik alles op tafel heb gegooid. Samen hebben we besloten dat ik naar de huisarts zou gaan voor mijn verslavingsproblemen. Hij heeft mij naar Trubendorffer doorverwezen. Bij mijn behandelaar voelde ik me meteen gezien en gehoord. Ik had het gevoel eerlijk te kunnen zijn over alles, dat was heel fijn. We hebben niet alleen mijn verslaving onder handen genomen, maar ook mijn onderliggende problemen van het niet met tegenslagen om kunnen gaan. Ook vond ik het fijn om naar de zelfhulpgroepen te gaan. Het is nu bijna een jaar geleden dat ik mijn behandeling bij Trubendorffer afrondde en ik ben sindsdien abstinent én een stuk gelukkiger, mede doordat ik weet hoe ik mijn verdriet een plekje kan geven. Oh ja, mijn studie heb ik ook weer opgepakt!

Risico’s van base coke roken

Wanneer je coke gebruikt, stijgen je hartfrequentie, bloeddruk en lichaamstemperatuur. De effecten van base coke houden slechts enkele minuten aan. Je gebruikt daardoor makkelijker meer dan je wilt, waardoor het risico op overdosering en verslaving toeneemt. Cocaïne is zeer verslavend, zeker wanneer je door regelmatig cokegebruik een depressie ontwikkelt.


Herstel van je cokeverslaving bij Trubendorffer

Wil jij stoppen met coke roken, snuiven of spuiten? Dan kunnen de ervaren professionals van Trubendorffer je helpen. Bel 0800-999 9998 voor een oriënterend gesprek. Bij Trubendorffer volg je een ambulant behandelprogramma in één van onze behandellocaties, terwijl je thuis blijft wonen. Opname in een kliniek is meestal niet nodig om te herstellen van je cokeverslaving.

☎ Bel 0800 - 999 999 8