Psychose door alcohol

hoe komt dat?

Sommige mensen krijgen van een keer flink drinken of juist langdurig gebruik van alcohol last van een psychose. Maar kan alcohol een psychose veroorzaken? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit hoe een psychose door alcohol kan ontstaan. Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen die een verslaving en een psychische aandoening hebben. Wanneer je ons intensieve behandelprogramma volgt, herstel je in je eigen woonomgeving van je verslaving.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Hoe herken je een psychose door alcohol?

Bij een psychose verlies je het contact met de werkelijkheid. Een psychose kan door alcohol of drugs uitgelokt worden, maar ook door aanleg voor bijvoorbeeld schizofrenie. Of de klachten nu wel of niet worden veroorzaakt door alcohol, bij een psychose kunnen deze symptomen optreden:

  • Positieve symptomen: dingen ervaren die er niet echt zijn, zoals hallucinaties en waanideeën. Ook verward gedrag hoort hierbij.
  • Negatieve symptomen: dingen niet of minder ervaren die er wel zouden moeten zijn. Voorbeelden hiervan zijn een vlakke stemming, gebrek aan initiatief en vermoeidheid.

Kan alcohol een psychose veroorzaken?

Een psychose heeft verschillende oorzaken, die samen moeten komen voordat je een psychose krijgt. Je kunt dus niet zeggen dat een psychose alleen door alcohol of drugs veroorzaakt wordt. Als je al gevoelig bent, kan alcohol een psychose en de symptomen die daarbij horen, uitlokken.


Alcoholverslaving bij dubbele diagnose

Mensen met psychische aandoeningen hebben een verhoogd risico op verslaving. De combinatie wordt ‘dubbele diagnose’ genoemd. Een alcoholverslaving kan er ook voor zorgen dat een psychische aandoening ontdekt wordt. Zo kan iemand die schizofrenie heeft een eerste psychose door alcohol krijgen.


Bij Trubendorffer herstel je van je drankverslaving

Heb jij een psychose door alcohol gehad? Bel dan naar Trubendorffer via 0800-999 9998. Met ons intensieve behandelprogramma is opname niet nodig. Je woont thuis en komt regelmatig naar één van onze behandellocaties voor professionele hulp.

☎ Bel 0800 - 999 999 8