Levercirrose

Door alcohol

Bij levercirrose vormt zich zoveel littekenweefsel in de lever, dat levercellen afsterven. Hierdoor kan de lever niet goed meer functioneren. Wanneer er door overmatige alcoholconsumptie symptomen van levercirrose ontstaan (zoals geelzucht, buikpijn en rode handpalmen door alcohol), spreken we van alcoholische levercirrose. Mogelijk ligt hier een alcoholverslaving aan ten grondslag. In dat geval heeft een patiënt professionele verslavingszorg nodig.

Vermoedt u een alcoholverslaving bij uw patiënt? Door het tijdig signaleren en aanpakken van een alcoholverslaving kan levercirrose voorkomen worden. Bij Trubendorffer bieden we ambulante hulp om van een alcoholverslaving af te komen, waarbij we de patiënt niet opnemen. Om een doorverwijzing te bespreken belt u met ons intercollegiale nummer of meld uw patiënt direct aan voor een behandeling bij Trubendorffer via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Levercirrose en alcohol

Alcoholische levercirrose kan voorkomen bij patiënten met een alcoholverslaving. Door overmatig alcoholgebruik wordt de lever namelijk ernstig belast en aangetast. Bij langdurig alcoholgebruik kan leververvetting optreden en dit kan overgaan in leverontsteking (alcoholische hepatitis). Een langdurige ontsteking kan leiden tot leverfibrose en uiteindelijk tot levercirrose. Het laatste stadium in het ziekteproces is leverfalen, waarbij de lever onvoldoende meer functioneert. In het algemeen geldt: hoe meer en regelmatiger iemand drinkt, des te groter de kans op een leverontsteking en levercirrose.


Alcoholische levercirrose: behandeling

Het is bij levercirrose door alcohol van belang tijdig de oorzaak te behandelen. Hierdoor kunnen complicaties voorkomen worden en klachten verminderen. Stoppen met alcoholgebruik is hierbij essentieel. Voor patiënten met een alcoholverslaving kan dit erg lastig zijn, zeker wanneer de verslaving ernstig en langdurig is. Stoppen met drinken is voor hen een grote uitdaging waar zij hulp bij nodig hebben. Denk daarom samen met uw patiënt na over een geschikte vorm van verslavingszorg en verwijs uw patiënt daarna door. Een doorverwijzing doet u eenvoudig online via ZorgDomein.


Voorkom alcoholische levercirrose

Bij een alcoholverslaving is het absoluut noodzakelijk om professionele ondersteuning in te schakelen. Trubendorffer helpt hierbij met ambulante hulp door deskundige psychologen. De verslaving erkennen en aanpakken, waardoor uw patiënt uiteindelijk de winnaar is. Daar gaat het om. Tijdens de behandeling blijft de patiënt gewoon thuis wonen en komt met regelmaat naar behandelsessies op één van de behandellocaties. Het geleerde wordt direct toegepast in het dagelijks leven van de patiënt. Daar ligt ten slotte de grootste verleiding van alcohol op de loer. Dit vergroot de slagingskans van de behandeling en verkleint de kans op een terugval. Daarmee loopt de patiënt minder risico op levercirrose door alcohol. Wilt u de situatie van uw patiënt en een eventuele doorverwijzing bespreken? Bel dan gerust met één van onze deskundigen via het intercollegiale nummer.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega