Zuchtremmers

Bij alcoholverslaving

Alcoholmedicatie wordt ingezet om de behoefte aan alcohol te verminderen. De medicatie wordt regelmatig voorgeschreven aan patiënten met een alcoholverslaving nadat zij verslavingszorg hebben ontvangen. Er bestaan drie varianten van alcoholmedicatie: medicatie tegen ontwenningsverschijnselen, aversiemiddelen en zuchtremmers (ook wel trekremmers genoemd). Een zuchtremmer of trekremmer is een medicijn dat specifiek wordt ingezet om het verlangen naar het drinken van alcohol te verminderen.

Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving in Nederland. Trubendorffer heeft jarenlange ervaring in het ambulant behandelen van volwassenen met een verslaving. Ambulante hulp betekent dat de patiënt gedurende een behandeling in de thuisomgeving blijft wonen en regelmatig een van onze behandellocaties bezoekt. Hierdoor sluit de behandeling goed aan op het privéleven van de patiënt en leert de patiënt vaardigheden direct toe te passen in het dagelijks leven. Neem contact op met een deskundige voor advies over een eventuele doorverwijzing naar Trubendorffer. U kunt uw patiënt ook direct aanmelden via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Soorten zuchtremmers

Om de behoefte aan alcohol te verminderen zijn er verschillende soorten zuchtremmers op de markt:

  • Naltrexon (merknaam Revia) 
  • Acamprosaat (merknaam Campral) 
  • Nalmefene (merknaam Selincro) 

Zowel Naltrexon als Acamprosaat zijn zuchtremmers die de patiënt op dagelijkse basis inneemt. Ze verminderen de behoefte om alcohol te nuttigen en helpen bij het voorkomen van een terugval. De zuchtremmer Nalmefene is een nieuwer medicijn voor patiënten die hun alcoholinname willen verminderen. Dit medicijn wordt door de patiënt ingenomen op de dag dat de kans op alcoholinname naar verwachting groter is. Elke trekremmer geeft kans op bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaapstoornissen, nervositeit en misselijkheid. De exacte bijwerkingen verschillen per medicijn staan vermeld in de bijsluiter.


Zuchtremmer als hulpmiddel na verslavingszorg

Zuchtremmers zijn in veel situaties een geschikte aanvulling op verslavingszorg, maar zijn geen vervanging op deze zorg. Een patiënt die kampt met een alcoholverslaving heeft altijd verslavingszorg nodig. Zonder begeleiding stoppen is onverstandig en mogelijk zelfs gevaarlijk. Zuchtremmers kunnen na een behandeling worden ingezet om terugval te voorkomen. Alcoholmedicatie zoals zuchtremmers zijn op zichzelf dus niet geschikt om verslaving te behandelen.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Vermoedt u dat uw patiënt een alcoholverslaving heeft? Soms is het lastig om in te schatten of uw patiënt verslaafd is. Trubendorffer helpt en adviseert huisartsen, POH-GGZ en overige GGZ-instellingen door heel Nederland. Zo weet u of een behandeling nodig is en hoe u uw patiënt eenvoudig aanmeldt of doorverwijst. Onze deskundigen staan dagelijks voor u klaar voor het beantwoorden van vragen. Via ZorgDomein meldt u uw patiënt direct aan voor een behandeling.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega