Alcoholische cardiomyopathie

Bij alcoholmisbruik

Bij de ziekte cardiomyopathie is de hartspier aangedaan. Het hart trekt minder goed samen en ontspant minder goed. Hierdoor pompt het bloed ook slechter door het lichaam en is de hartspier verwijd (dilatatie). De ziekte staat derhalve ook bekend als gedilateerde cardiomyopathie. Alcoholgebruik kan ten grondslag liggen aan deze aandoening die mogelijk leidt tot hartfalen en hartritmestoornissen. Wanneer er door structureel alcoholmisbruik gedilateerde cardiomyopathie symptomen ontstaan spreken we van alcoholische cardiomyopathie.

Vermoedt u een alcoholverslaving bij een patiënt? Alcoholische cardiomyopathie kan voorkomen worden door het tijdig signaleren en aanpakken van een alcoholverslaving. Bij Trubendorffer bieden we professionele hulp bij het stoppen met alcohol, waarbij we de patiënt niet opnemen. Wilt u uw patiënt doorverwijzen voor onze succesvolle ambulante behandeling tegen alcoholverslaving? Bespreek dit via het intercollegiale nummer met een van onze verslavingsdeskundigen of meld uw patiënt direct aan voor een behandeling bij Trubendorffer via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Cardiomyopathie en alcohol

Het is bekend dat hart- en vaatziekten samen kunnen hangen met alcoholgebruik. Wanneer iemand structureel overmatig drinkt, heeft diegene een verhoogt risico op cardiomyopathie. Alcohol is namelijk schadelijk voor de hartspier. Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de schade kan zijn en hoe ernstiger de alcoholische cardiomyopathie.


Voorkom alcoholische cardiomyopathie

Trubendorffer biedt ambulante hulp (hulp zonder opname) door deskundige psychologen. Zij helpen patiënten hun alcoholverslaving te erkennen en aan te pakken. Dit gebeurt vanuit de eigen vertrouwde omgeving van de patiënten, waarbij ze thuis blijven wonen en regelmatig naar een van de behandellocaties komen. Alles wat patiënten tijdens de behandelsessies leren, passen ze direct toe in het dagelijks leven waar de verleiding om alcohol te drinken op de loer ligt. Dit vergroot de slagingskans van de behandeling, verkleint de kans op terugval en daarmee het risico op alcoholische cardiomyopathie. Bel gerust met een van onze deskundigen via het intercollegiale nummer om de situatie van uw patiënt en een eventuele doorverwijzing te bespreken.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega