Alcoholische hepatitis

Acute leverontsteking door alcohol

Een acute leverontsteking die wordt veroorzaakt door overmatige alcoholconsumptie heet alcoholische hepatitis. Symptomen die met deze ontsteking gepaard kunnen gaan zijn koorts, weinig eetlust, overgeven en geelzucht. Vermoedt u dat uw patiënt acute alcoholische hepatitis heeft? Het is in dit geval noodzakelijk dat de patiënt onmiddellijk stopt met het drinken van alcohol. Bij een alcoholverslaving heeft de patiënt professionele verslavingszorg nodig.

Trubendorffer biedt ambulante hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Als huisarts verwijst u uw patiënt eenvoudig naar ons door via ZorgDomein, of neem contact op met een deskundige via ons intercollegiaal nummer (0800 – 999 999 8). Wij geven u graag meer informatie en adviseren u over de behandelmogelijkheden bij Trubendorffer.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Acute alcoholische hepatitis door overmatig alcoholgebruik

Alcoholische hepatitis kan voorkomen bij patiënten met een alcoholverslaving. Door overmatig alcoholgebruik wordt de lever namelijk ernstig belast en aangetast. Bij langdurig alcoholgebruik kan vervetting van de lever overgaan in een ontsteking, of ontstaat er direct een leverontsteking door alcohol. Alcoholische hepatitis kan worden gediagnostiseerd met behulp van anamnese, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek (Federatie Medisch Specialisten). Als uw patiënt een chronische leveraandoening heeft door overmatige alcoholconsumptie, kan het moeilijker zijn om alcoholische hepatitis vast te stellen. Alcoholische hepatitis ontwikkelt zich mogelijk bij patiënten die eerst geen leverziekte hadden, maar er kan ook sprake zijn van acute hepatitis naast een bestaande levercirrose door alcohol.


Alcoholische hepatitis: behandeling

Bij alcoholische hepatitis is de juiste behandeling van groot belang en is het cruciaal dat de patiënt direct stopt met het consumeren van alcohol. Beginnende hepatitis is omkeerbaar door het alcoholgebruik definitief te staken. Stoppen met het drinken van alcohol kan zeer moeilijk zijn voor uw patiënt, zeker als er sprake is van een langdurige, ernstige alcoholverslaving. Denk daarom samen met uw patiënt na over een geschikte vorm van verslavingszorg en verwijs uw patiënt daarna door. Een doorverwijzing doet u eenvoudig online via ZorgDomein.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Trubendorffer biedt ambulante hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Door onze jarenlange ervaring is uw patiënt bij ons in vertrouwde handen. Bij Trubendorffer wordt de patiënt niet opgenomen in een kliniek, maar vindt de behandeling plaats in de thuisomgeving. Wekelijks komt de patiënt naar een van onze behandellocaties voor behandelsessies. Behandelingen zijn hierdoor beter afgestemd op de privésituatie van de patiënt en het implementeren van nieuwe routines in het dagelijks leven staat centraal. Deze vorm van ambulant behandelen is bewezen effectief en vermindert de kans op terugval.

We begrijpen het als u meer informatie wilt of nog twijfelt over een geschikte behandeling voor uw patiënt. Neem contact op via ons intercollegiaal nummer (0800-999 999 8), waar onze deskundigen dagelijks voor u klaarstaan om uw vragen te beantwoorden en om te overleggen of een behandeling noodzakelijk is.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega