Antabus en alcohol

Medicatie bij alcoholverslaving

Antabus is een medicijn dat voorgeschreven kan worden bij een alcoholverslaving. Het zorgt ervoor dat iemand ziek wordt na het drinken van alcohol, omdat de werkende stof disulfiram alcohol blokkeert na het innemen. Met deze gedachte twijfelt een patiënt niet of minder snel op een zwak moment. Zo kan Antabus medicatie helpen om het niet-drinken langer vol te houden.

De kans is groot dat u als huisarts de eerste bent die een alcoholverslaving opmerkt bij uw patiënt. Zoekt u een effectieve behandeling voor uw patiënt? Trubendorffer biedt professionele, ambulante hulp die de slagingskans van de behandeling vergroot en het risico op een terugval verkleint. Voorafgaand aan de ambulante behandeling wordt vaak een detoxificatie gedaan bij onze ketenpartner Fundamentum. Neem gerust contact met ons op om een verwijzing van uw patiënt naar Trubendorffer te bespreken. Aanmelden kan tevens heel eenvoudig via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Antabus medicatie en dosering

De werkzame stof in Antabus is disulfiram en is verkrijgbaar in bruistabletten van 400 mg. Antabus kan alleen gedoseerd worden per 400 mg, omdat een 200 mg tablet niet verkrijgbaar is in Nederland en de breukstreep niet bedoeld is voor het verdelen in gelijke doses (Farmacotherapeutisch Kompas).

Naast Antabus bestaat er ook Refusal. De werking van Antabus en alcohol is gelijk aan die van Refusal en alcohol. Antabus en Refusal zijn merknamen, maar de werkzame stof (disulfiram) in beiden is hetzelfde. Refusal is verkrijgbaar in bruistabletten van 250 mg en kan in twee gelijke doses worden verdeeld.


Antabus bijwerkingen

De dosering van Refusal en Antabus medicatie moet voorgeschreven en gecontroleerd worden door een gekwalificeerde arts. Onder andere vanwege de Refusal en Antabus bijwerkingen, zoals moeheid, hoofdpijn en maagklachten. Raadpleeg de Antabus bijsluiter voor een compleet overzicht van Antabus bijwerkingen. Een arts stelt vast of de patiënt het middel kan verdragen.


Werking van Antabus en alcohol

Antabus is een aversiemiddel dat ervoor zorgt dat een patiënt niet goed meer tegen alcohol kan. Antabus medicatie blokkeert namelijk de afbraak van alcohol. Wanneer iemand alcohol drinkt, wordt dit normaal gesproken afgebroken tot aceetaldehyde. Deze giftige stof moet het lichaam zo snel mogelijk verlaten. De disulfiram in Antabus zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Hierdoor komt er een grote hoeveelheid aceetaldehyde in het bloed. De disulfiram reactie is dat de patiënt flink ziek wordt. Denk aan onaangename lichamelijke effecten, zoals hoofdpijn, benauwdheid, misselijkheid, hartkloppingen en een rood gezicht.

Antabus en alcohol, neemt dat het verlangen weg? Nee, het verlangen naar alcohol verdwijnt niet. Het medicijn Acamprosaat gaat de hunkering naar alcohol wel tegen, maar alsnog is psychosociale ondersteuning zeer waardevol. Op die manier komt uw patiënt op een veilige manier van de alcoholverslaving af.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Trubendorffer biedt ambulante hulp bij een alcoholverslaving. Tijdens onze unieke behandeling blijft de patiënt gewoon thuis wonen en komt regelmatig naar de behandellocaties. Het grote voordeel? We integreren de geleerde vaardigheden samen met de patiënt direct in het dagelijks leven. Dat is goed voor het herstel en het verkleint de kans op een terugval. Neem gerust contact met ons op om een verwijzing te bespreken. Of verwijs uw patiënt meteen door naar Trubendorffer via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega