Alcoholonttrekkingsdelier

Bij stoppen met alcohol

Als patiënten stoppen met het drinken van alcohol, kan er soms een zogenaamd alcoholonttrekkingsdelier optreden. Maar wat is dat precies? Het alcoholonttrekkingsdelier is onderdeel van het alcoholonthoudingssyndroom. Een delier is een ernstig symptoom als alcoholverslaafden stoppen met het drinken van alcohol. Het leidt tot bewustzijnsverandering of verwarring bij patiënten. Het is lastig om een delier door alcoholonttrekking te onderscheiden van een delirium door andere oorzaken. Het is daarom aan te raden om elk delier op eenzelfde manier te behandelen.

Heeft uw patiënt last van alcoholonttrekkingsdelieren en zoekt u een geschikte behandeling? Trubendorffer biedt ambulante hulp bij verslavingsproblematiek. Ambulante verslavingszorg is een bewezen effectieve behandelmethode. De patiënt wordt niet opgenomen in een kliniek, maar blijft thuis wonen en bezoekt regelmatig onze locaties voor behandelsessies. Wij adviseren u graag over een mogelijke behandeling en helpen u met het aanmelden of doorverwijzen van uw patiënt. Een doorverwijzing is eenvoudig en gaat via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Alcoholonttrekking medicatie

Een delier is te behandelen met medicatie. Zo’n delierbehandeling bestaat uit drie stappen:

  • Een veilige omgeving creëren; 
  • De oorzaak behandelen;  
  • De symptomen bestrijden.  

Een alcoholonttrekkingsdelier wordt behandeld met haloperidol en benzodiazepine.


Alcohol delier behandeling

Bij Trubendorffer geloven we in het stoppen met het verslavende middel in de vertrouwde omgeving. Bij ambulante verslavingszorg bezoekt de patiënt een behandellocatie om vervolgens weer naar huis te gaan. Zo kan de patiënt de geleerde vaardigheden direct integreren in het dagelijks leven. Dit vermindert de kans op terugval. Deelname aan zelfhulpgroepen is een belangrijk onderdeel van de werkwijze van Trubendorffer.

Bij opname in een kliniek kickt de patiënt af in een andere omgeving dan thuis en zal de patiënt na detoxificatie de overgang naar de eigen leefomgeving moeten maken. Dit vormt soms een uitdaging. Uiteraard kan klinische detoxificatie of een combinatie van detoxificatie en ambulante behandeling in sommige gevallen wel de juiste aanpak zijn. Dit hangt onder meer af van het middel en de ernst van de verslaving.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Trubendorffer helpt meer dan 1.500 cliënten per jaar in de strijd tegen verslaving. Onze unieke ambulante methode is bewezen effectief en wordt vaak volledig vergoed door de zorgverzekering. Neem contact op met een van onze deskundigen als u meer wilt weten over onze ambulante behandelmethode en eventuele doorverwijzing via ZorgDomein. Wij overleggen graag met u over de best mogelijke aanpak van de verslaving van uw patiënt.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega