Methadon

Bijwerkingen

Methadon is een sterke pijnstiller. Het wordt gebruikt bij hevige pijn, maar ook bij verslaving aan opiaten (bijvoorbeeld heroïne) als ontwenningskuur. Methadon wordt soms ook gebruikt in de palliatieve zorg, bij patiënten in de laatste levensfase. Psychotherapie en sociale begeleiding horen bij het gebruik van methadon. Om ervoor te zorgen dat het middel zo goed mogelijk werkt, is het belangrijk dat gebruikers het medicijn consequent gebruiken.

Merkt u dat uw patiënt verslaafd is opiaten? Trubendorffer biedt ambulante hulp bij verslavingsproblemen. Ambulante verslavingszorg is een bewezen effectieve behandelmethode. De patiënt gaat niet naar een kliniek, maar blijft thuis in de vertrouwde omgeving. Van daaruit bezoekt hij één van onze locaties voor behandelsessies. Bij verslaving aan medicatie wordt meestal een detoxificatie gedaan bij ketenpartner Fundamentum voordat de ambulante behandeling bij Trubendorffer van start gaat. Wij adviseren u graag over een mogelijke behandeling en helpen u met het aanmelden of doorverwijzen van uw patiënt. Een doorverwijzing is eenvoudig en gaat via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Methadon dosis

De startdosering van methadon is dagelijks 20 tot 30 mg. Als dat goed gaat, kan de dosering worden opgebouwd met om de 4 tot 5 dagen 10 mg extra. De effectieve dosering voor methadon is bij de meeste patiënten 60 tot 110 mg per dag.


Methadon bijwerkingen

Het gebruik van methadon gaat vaak gepaard met enkele bijwerkingen. Gebruikers kunnen last krijgen van obstipatie (verstopping) en klachten in de maag en darmen. Een laxeermiddel kan dan uitkomst bieden. Een andere bijwerking is dat gebruikers suf en duizelig worden. Patiënten die methadon gebruiken, mogen dan ook in de eerste twee weken niet autorijden. Methadon en alcohol is geen goede combinatie: het maakt extra suf. Ook is er bij gebruik van methadon op de lange termijn kans op gewenning of verslaving. Bij stoppen met methadon kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Denk aan depressie, angst en duizeligheid. De kans hierop is kleiner als de patiënt het gebruik rustig en stap voor stap afbouwt.

Trubendorffer gelooft in het stoppen met het verslavende middel in de vertrouwde omgeving. Bij ambulante verslavingszorg bezoekt de patiënt regelmatig een behandellocatie om vervolgens weer naar huis te gaan. Zo wordt de patiënt geconfronteerd met het dagelijks leven en zal deze de geleerde technieken direct in de praktijk kunnen toepassen. Dit vermindert de kans op terugval. Deelname aan zelfhulpgroepen is een belangrijk onderdeel van onze werkwijze.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Trubendorffer helpt meer dan 1.500 cliënten per jaar in de strijd tegen verslaving. Onze unieke ambulante methode is bewezen effectief en wordt vaak volledig vergoed door de zorgverzekering. Neem contact op met een van onze deskundigen om een doorverwijzing te bespreken. Wij overleggen graag met u over de best mogelijke aanpak van de verslaving van uw patiënt.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega