Buprenorfine

Medicijnverslaving

Buprenorfine is een sterke pijnstiller. Het kan worden voorgeschreven aan patiënten die hevige pijn ervaren, verslaafd zijn aan opiaten of pijn en jeuk hebben in hun laatste levensfase. Aan het langdurig gebruik van deze medicatie zitten nadelen. Zo kan een patiënt eraan gewend raken of afkickverschijnselen van buprenorfine krijgen als er direct mee wordt gestopt. Lees meer over dit medicijn.

Is uw patiënt verslaafd aan opiaten of buprenorfine en zoekt u een geschikte behandeling om uw patiënt hiervan af te helpen? Trubendorffer ziet buprenorfine slechts als een hulpmiddel bij een opioïdenverslaving. De juiste begeleiding is nodig om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Daarom bieden we ambulante verslavingszorg, waarbij de patiënt thuis blijft wonen en regelmatig onze behandellocaties bezoekt voor de behandelsessies. Heeft u een mogelijke verwijzing bespreken? Bel dan gerust met onze deskundigen of meld uw patiënt direct aan voor een behandeling via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Werking van buprenorfine en opiaten

Buprenorfine, ook wel buprenorphine genoemd, vermindert de ontwenningsverschijnselen die optreden bij het stoppen met opiaten. Omdat het meestal geen high-gevoel of roes geeft, kan de patiënt op deze manier wennen aan de afwezigheid van het opiaat. Door de hoeveelheid buprenorfine gedurende een aantal weken geleidelijk te verlagen, kan de patiënt vervolgens ontwennen.

Naast buprenorfine kan er ook buprenorfine/naloxon worden voorgeschreven. Dit medicijn gaat de werking van opiaten tegen. Het is toegevoegd om te voorkomen dat patiënten buprenorfine spuiten om toch een high-gevoel of roes te ervaren.

Behalve het gewenste effect kunnen buprenorfine/naloxon of buprenorfine bijwerkingen geven, zoals sufheid, duizeligheid en maagdarmklachten. Maar ook lichamelijke verslaving kan optreden na langdurig gebruik.


Langdurig gebruik buprenorfine

Gebruikt uw patiënt al langere tijd buprenorfine, dan ligt het risico van verslaving op de loer. Dit betekent dat de patiënt steeds meer van het medicijn nodig heeft om het gewenste effect te bereiken. Het kan zelfs voorkomen dat de buprenorfine na verloop van tijd helemaal niet meer werkt. Een patiënt die direct stopt met de medicatie, kan een ontwenningssyndroom ontwikkelen met bijbehorende afkickverschijnselen.


Afkickverschijnselen buprenorfine

In één keer afkicken van buprenorfine leidt in veel gevallen tot de volgende afkickverschijnselen:

  • Onrust; 
  • Diarree; 
  • Hartkloppingen; 
  • Rillingen; 
  • Koorts; 
  • Misselijkheid; 
  • Maagkrampen; 
  • Verlies van eetlust. 

Een patiënt heeft minder last van de afkickverschijnselen van buprenorfine als dit medicijn langzaam wordt afgebouwd. Heeft uw patiënt een ernstige afhankelijkheid ontwikkeld, dan kan stoppen een grote uitdaging zijn. Psychosociale begeleiding is in dat geval essentieel om uw patiënt veilig van de buprenorfine-verslaving af te helpen. Bij verslaving aan medicatie wordt voorafgaand aan de ambulante behandeling bij Trubendorffer een detoxbehandeling gevolgd bij onze ketenpartner Fundamentum, zodat het lichaam op een verantwoorde manier ontgift wordt.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Trubendorffer biedt ambulante hulp en werkt samen met uw patiënt aan de verslaving op mentaal vlak. Dit gebeurt vanuit de thuisomgeving, waarbij de patiënt regelmatig naar de behandellocaties komt. Juist dat maakt onze behandeling uniek en effectief. De geleerde vaardigheden past de patiënt direct toe in het dagelijks leven, wat de slagingskans van de behandeling vergroot en de kans op een terugval verkleint. Wilt u een verwijzing bespreken? Neem dan contact op met onze medewerkers tussen 7:00 tot 22:00 uur, zij helpen u graag. Trubendorffer is 365 dagen per jaar bereikbaar (ook in het weekend).

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega