Benzodiazepine-verslaving

Benzodiazepinen zijn de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. Ze kunnen waardevol zijn bij de behandeling van angst-, paniek en slaapstoornissen. Aan het langdurig gebruik van deze geneesmiddelen zitten nadelen.

Heeft uw patiënt een benzodiazepine-verslaving en zoekt u een geschikte behandeling om uw patiënt hiervan af te helpen? Trubendorffer biedt ambulante hulp voor volwassenen die kampen met verslavingsproblematiek. Ambulante verslavingszorg is een bewezen effectieve behandelmethode, waarbij de patiënt niet wordt opgenomen in een kliniek. De patiënt blijft thuis wonen en bezoekt een van onze behandellocaties voor de behandelsessies. Bij verslaving aan medicatie verwijzen wij de patiënt voorafgaand aan de behandeling bij Trubendorffer door naar onze ketenpartner Fundamentum voor een korte, medische ontgiftingsbehandeling. Wij adviseren u graag over een mogelijke behandeling en helpen u met het aanmelden of doorverwijzen van uw patiënt met een benzodiazepine-verslaving. Een doorverwijzing is eenvoudig en gaat via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Langdurig gebruik benzodiazepine

Gebruikt uw patiënt gedurende een langere periode benzodiazepinen, dan kan dit leiden tot misbruik en afhankelijkheid. Naar schatting ligt het percentage misbruik en afhankelijkheid onder benzodiazepine-gebruikers in Nederland op twee tot tien procent. Uit onderzoek blijkt dat langdurig gebruik geen adequate behandeling is en dus aangepakt moet worden (NTvG). Een benzodiazepine-verslaving betekent dat de patiënt steeds meer van het medicijn nodig heeft om het middel te laten werken. Het kan zelfs voorkomen dat het middel op de lange termijn helemaal geen effect meer heeft. Een patiënt die stopt met benzodiazepine kan een ontwenningssyndroom ontwikkelen. Dit ontwenningssyndroom vertaalt zich in verschillende klachten zodra de patiënt stopt of mindert met het gebruik van benzodiazepinen.


Benzodiazepinen afbouwen

Heeft uw patiënt een benzodiazepine-verslaving, dan is het gevaarlijk om zomaar te stoppen. Een geleidelijke afbouw is noodzakelijk om de kans op ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. De volgende ontwenningsverschijnselen zijn veelvoorkomend als een patiënt in één keer stopt:

  • Hartkloppingen; 
  • Slapeloosheid; 
  • Angstgevoelens; 
  • Prikkelbaarheid; 
  • Gejaagdheid; 
  • Spiertrekkingen; 
  • Trillen; 
  • Gespannen spieren. 

Heeft uw patiënt een ernstige afhankelijkheid ontwikkeld, dan zijn de gevolgen van stoppen mogelijk ernstiger. Zomaar stoppen kan dan epilepsie, delirium, comateuze toestand en zelfs de dood tot gevolg hebben. Een juiste behandeling is hierdoor extra belangrijk om uw patiënt veilig van een benzodiazepine-verslaving af te helpen. Bij onze ketenpartner Fundamentum kickt uw patiënt op een veilige manier lichamelijk af van benzodiazepinen waarna de patiënt bij Trubendorffer een vervolgbehandeling aangaat.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Trubendorffer biedt ambulante hulp bij een benzodiazepine-verslaving waarbij de patiënt vanuit de thuisomgeving naar de behandellocaties komt. Dit is een unieke behandeling die weinig andere organisaties aanbieden. Tijdens deze behandeling kan de patiënt gewoon thuis blijven wonen en hoeft dus niet naar een kliniek ver weg. De geleerde vaardigheden kunnen direct in het dagelijks leven geïntegreerd worden. Een ambulante behandeling is effectief en verlaagt de kans op terugval.

Bij verslaving aan medicatie, waaronder benzodiazepinen, verwijzen wij de patiënt vaak eerst naar onze ketenpartner Fundamentum voor een korte, medische detox. Op deze manier kan de patiënt eerst veilig lichamelijk ontgiften waarna de vervolgbehandeling bij Trubendorffer gevolgd kan worden. Wilt u uw patiënt verwijzen? Neem contact op met onze medewerkers tussen 7:00 tot 22:00 uur, ook in het weekend. Wij staan u graag te woord en zijn 365 dagen per jaar bereikbaar.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega