Ritalin bijwerkingen

bij ADHD en recreatief gebruik

Ritalin is de merknaam van het medicijn methylfenidaat. Dit stimulerende middel wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Ritalin wordt ook recreatief gebruikt door mensen zonder ADHD. Dat brengt risico’s op verslaving en bijwerkingen met zich mee. Op deze pagina lees je meer over Ritalin, de bijwerkingen en gevaren.

Wil je stoppen met Ritalin gebruiken? Plan dan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

Bijwerkingen Ritalin bij ADHD

Ritalin wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Door Ritalin te gebruiken, komt er meer dopamine en nordrenaline vrij in de hersenen. Het medicijn werkt stimulerend, verbetert de stemming en zorgt ervoor dat mensen met ADHD makkelijker hun aandacht vasthouden. Het middel wordt minder vaak voorgeschreven aan volwassen omdat zij meer last zouden hebben van de bijwerkingen van Ritalin.

Dit zijn de bijwerkingen van Ritalin:
  • Hoofdpijn  
  • Droge mond  
  • Last van misselijkheid 
  • Verminderde eetlust 
  • Rusteloos of nerveus  
  • Duizelig  
  • Hartkloppingen of versnelde hartslag  
  • Slaapproblemen 

 

Ritalin: bijwerkingen bij recreatief gebruik

Ritalin wordt ook recreatief gebruikt door mensen zonder ADHD. Sommigen gebruiken het, net als mensen met ADHD, om zich beter te kunnen concentreren. Tijdens examenperiodes is Ritalin gebruiken niet ongewoon onder studenten. Maar omdat het werkzame bestanddeel lijkt op amfetamine, ook wel bekend als speed, wordt Ritalin ook gebruikt als partydrug. Recreatief gebruik is niet zonder risico en ook dan heeft Ritalin de bijwerkingen zoals hierboven omschreven.

Hulp bij Ritalin verslaving

Ritalin gebruiken kan leiden tot een verslaving. Het is belangrijk om op tijd in te grijpen en te voorkomen dat je afhankelijk wordt. Gebruik je Ritalin en wil daarmee stoppen? Trubendorffer biedt ambulante hulp, terwijl je thuis blijft wonen. Tijdens het intensieve behandelprogramma herstel je in je eigen woonomgeving en kom je regelmatig naar een van onze behandellocaties voor persoonlijke begeleiding door onze betrokken professionals en deelname aan zelfhulpgroepen. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden. 

☎ Praat nu met een deskundige