Ritalin zonder ADHD

Niet zonder risico's

Er zijn steeds meer mensen die Ritalin gebruiken zonder ADHD te hebben. Maar is dat wel veilig? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat de effecten zijn van Ritalin zonder ADHD en wat de risico’s zijn van het gebruik van Ritalin zonder ADHD te hebben. Wil jij stoppen met Ritalin? Bij Trubendorffer helpen we je herstellen van je verslaving aan medicijnen en drugs terwijl je thuis blijft wonen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.


Ritalin

De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat, dat onder de amfetamines valt. Als medicijn wordt het vooral gebruikt door mensen met ADHD, die daardoor minder last hebben van impulsiviteit en hyperactiviteit. Ook wordt Ritalin gebruikt tegen narcolepsie. Wanneer je Ritalin als medicijn voor deze aandoeningen gebruikt, is het in principe niet verslavend.


Effecten van Ritalin zonder ADHD

Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed. Er zijn daarom steeds meer mensen die kiezen voor het gebruik van Ritalin zonder ADHD te hebben, bijvoorbeeld op feestjes of om langer te kunnen studeren.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021


Risico’s van Ritalin zonder ADHD

Ritalin gebruiken zonder dat je ADHD hebt, heeft risico’s. Zo is het lastig om het middel goed te doseren en kun je verslaafd raken als je het regelmatig gebruikt. Heb jij je gebruik van Ritalin niet meer onder controle? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.


Stoppen met drugs of medicijnen? Trubendorffer helpt

Een van de risico’s van het gebruik van Ritalin zonder ADHD is verslaving. Wil jij hulp bij het stoppen met Ritalin? Bel dan 0800-999 9998 voor een eerste gesprek met de betrokken professionals van Trubendorffer. Met ons intensieve behandelprogramma is jouw kans op blijvend herstel is het grootst, omdat je in je eigen woonomgeving herstelt van je verslaving.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs