Ritalin verslavend

Is Ritalin verslavend?

Ritalin is een medicijn dat mensen gebruiken bij ADHD en narcolepsie. Omdat je je er beter door kunt concentreren, is het ook populair geworden als drug. Maar kan Ritalin verslavend zijn. Wat kun je doen bij een Ritalin verslaving? Als je Ritalin krijgt voorgeschreven als medicijn is het risico op een verslaving klein, maar als je Ritalin recreatief gebruikt, loopt je een reëel risico op het ontwikkelen van een verslaving.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is Ritalin?

Ritalin is een medicijn dat gebruikt wordt bij ADHD (aandachtstoornis met hyperactiviteit) en narcolepsie (slaapziekte). De werkzame stof is methylfenidaat, dat verwant is aan amfetamine. Ritalin zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Het is daarom ook populair als recreatieve drug: ruim een kwart van de studenten gebruikt Ritalin zonder doktersrecept. Heel wat mensen zijn mogelijk verslaafd aan Ritalin zonder dat ze het zelf doorhebben.


Is Ritalin verslavend?

Ritalin kan verslavend zijn wanneer je het langdurig gebruikt. Bij mensen die het medicijn op doktersrecept gebruiken, is de kans op een Ritalin verslaving klein. Wel worden patiënten regelmatig gecontroleerd en wordt de medicatie zo mogelijk afgebouwd. Bij gebruik zonder doktersrecept is de kans groter dat je verslaafd raakt aan Ritalin.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Wat kun je doen als je verslaafd bent aan Ritalin?

Ritalin is dus verslavend, vooral wanneer je het als drug gebruikt. Wanneer je merkt dat je niet meer zonder kunt of onrustig wordt bij het idee geen Ritalin te kunnen gebruiken, is de kans groot dat je verslaafd bent aan dit middel. Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer. Onze behandeling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering; je betaalt alleen je eigen risico.


Hulp bij Ritalin verslaving

Is Ritalin verslavend? De kans dat Ritalin verslavend is, is het grootst wanneer je het zonder doktersrecept gebruikt. Ben je verslaafd geraakt? Bel dan 0800-999 9998 voor een eerste gesprek bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving. Met ons ambulante behandelprogramma kunnen we je helpen herstellen van je verslaving.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs