Studeren met Ritalin

Risico's

Ritalin is een medicijn dat de concentratie verbetert en daarom vooral gebruikt wordt door mensen met ADHD (aandachtsstoornis met hyperactiviteit). Het wordt echter ook steeds vaker gebruikt door studenten, die merken dat studeren met Ritalin hun prestaties verbetert. Maar is het wel veilig om met Ritalin te studeren? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom met Ritalin studeren geen goed idee is. Bovendien helpen we je herstellen van je verslaving met ons ambulante behandelprogramma.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Hoe werkt Ritalin?

De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Deze stof is verwant aan amfetamine. Het stimuleert de aanmaak van bepaalde stoffen (de neurotransmitters dopamine en noradrenaline) in je hersenen. Je voelt je minder moe en je concentratie verbetert. Daarom merken studenten nogal eens dat de resultaten van hun studie met Ritalin beter worden.


Risico’s van studeren met Ritalin

Net als ieder medicijn heeft ook Ritalin bijwerkingen. Bovendien is het middel verslavend bij langdurig gebruik. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van de volgende symptomen:

  • Buikklachten als misselijkheid, verminderde eetlust en buikpijn
  • Droge mond
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen en hoge bloeddruk
  • Seksuele problemen
  • Onrust
  • Angst
  • Psychoses
Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoe verslavend is Ritalin?

Wanneer je een enkele keer gebruik maakt van Ritalin bij het studeren, is er niet zoveel aan de hand. Bij langdurig gebruik is Ritalin echter verslavend. Je kunt dan niet meer zonder en wordt onrustig. Daardoor kan je studie door een Ritalin verslaving juist negatief beïnvloed worden. Schaam je daar niet voor, maar praat erover en zoek professionele hulp om van je verslaving af te komen.


Trubendorffer helpt bij verslaving

Gebruik jij regelmatig Ritalin bij het studeren en wil je hiermee stoppen, maar lukt je dat niet zelf? Bel dan naar Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Je volgt onze ambulante behandeling terwijl je thuis blijft wonen – opname in een kliniek is meestal namelijk niet nodig.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs