Overdosis drugs

wat moet je doen?

Drugsgebruik komt regelmatig voor in Nederland. Hoe herken je iemand die een overdosis drugs heeft gebruikt en hoe kun je diegene het beste helpen? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt het uit. Bovendien helpen we je met ons ambulante behandelprogramma wanneer je verslaafd bent geraakt aan drugs of andere middelen of activiteiten.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Hoe vaak komt een overdosis drugs voor?

Een behoorlijk deel van de Nederlandse volwassenen heeft wel eens drugs gebruikt. Zo geeft één op de vijf toe wel eens cannabis (marihuana, hasj, wiet) te hebben gebruikt. Het actuele drugsgebruik ligt veel lager: ongeveer 5–6% van de bevolking heeft de afgelopen maand drugs gebruikt. Ruim 200 mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van drugsgebruik, zoals een drugs overdosis.


Waaraan herken je een drugs overdosis?

De symptomen van een overdosis drugs verschillen per soort. Hieronder staan een aantal algemene kenmerken waar je op kunt letten wanneer er een overdosis drugs in het spel kan zijn:

  • Buikklachten, zoals misselijkheid, overgeven en buikkrampen
  • Grote of juist hele kleine pupillen
  • Bleke, grauwe of erg rode huidskleur
  • Problemen met ademhalen
  • Stuipen
  • Bewusteloosheid

Wat moet je doen wanneer je een overdosis drugs hebt gebruikt?

Als je vermoedt dat iemand een overdosis drugs heeft gebruikt, bel dan het alarmnummer 112. Volg de instructies van hun medewerkers op. Is iemand buiten bewustzijn? Leg hem/haar dan in de stabiele zijligging en controleer of de mond leeg is. Controleer ook of het slachtoffer nog ademt en of je de hartslag voelt en start met reanimeren als dat niet het geval is.


Hoe Trubendorffer helpt bij drugsverslaving

Heb je een overdosis drugs gebruikt en denk je dat je verslaafd bent? Dan staan we bij Trubendorffer voor je klaar. Wij zijn een erkende GGZ-instelling met meerdere behandellocaties. Opname in een kliniek is meestal niet nodig, want onze behandeling volg je op één van onze locaties terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Wil je meer weten of je aanmelden? Bel dan 0800-999 9998.

☎ Praat nu met een deskundige