Fentanyl

Wat is het?

Home /  Kennis / Fentanyl

Wat is fentanyl?

Fentanyl is een sterke pijnstiller. Het wordt gebruikt als medicijn voor mensen die veel pijn hebben. Bijvoorbeeld na een zware operatie, bij ziektes of bij bepaalde verwondingen. Fentanyl wordt pas voorgeschreven als andere pijnstillers niet goed werken. Maar wat is fentanyl precies? Het is een stof die te vergelijken is met morfine. Het wordt toegediend als pleister, neusspray, met een injectie of tabletten. Bij langdurig gebruik is fentanyl verslavend. Soms wordt het ook gebruikt als drugs om high te worden. Het wordt dan vaak gemengd met andere soorten drugs, zoals heroïne of cocaïne.

Vind je het lastig om te stoppen met fentanyl? Geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen. Wij helpen je graag.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Is fentanyl verslavend?

Fentanyl werkt verdovend. Je voelt geen pijn en wordt euforisch. Gebruik je het langere tijd, dan is fentanyl verslavend. Hoe vaker je het gebruikt, hoe meer je lichaam eraan gewend raakt. Als je acuut probeert te stoppen, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Het wordt dan erg lastig om ermee te stoppen. Het is sterk aan te raden om fentanyl nooit te gebruiken zonder begeleiding van een arts. Een overdosis fentanyl (vergiftiging) kan fataal zijn.

Verschillende fentanyl ervaringen

Net als bij veel andere medicijnen en drugs, heeft fentanyl op iedereen een andere werking en verschillen de ervaringen van gebruikers. Het wordt vaak gebruikt om pijn af te remmen zodat deze niet of minder goed aankomt in de hersenen. Je krijgt er een blij, rustig of suf gevoel door. Doordat je dopamineniveau stijgt, word je euforisch.

Fentanyl: bijwerkingen

Hoewel het medicijn vooral gebruikt wordt om pijn te onderdrukken, kan fentanyl ook bijwerkingen zoals hallucinaties hebben. De drug kan zorgen voor nare of zelfs traumatische ervaringen.  

Andere fentanyl bijwerkingen zijn:

  • Hoofdpijn 
  • Duizeligheid 
  • Verstopte darmen 
  • Benauwdheid of niet goed kunnen ademen 
  • Verwardheid 
  • Slaperigheid of sufheid 
  • Niet goed kunnen slapen 
  • Misselijkheid, overgeven en buikpijn 
  • Slaapapneu: kort stoppen met ademen tijdens het slapen

Fentanyl: vergiftiging door hoge dosering

In Nederland wordt de dosering van fentanyl door de dokter bepaald en voorgeschreven. Hierdoor is het risico op overdosering klein. Gebruik je te veel fentanyl, dan loop je het risico op een vergiftiging. Het gebruik van fentanyl is daarnaast levensgevaarlijk wanneer je het combineert met andere drugs, alcohol of medicatie. Door een verkeerde combinatie, bijvoorbeeld met GHB of slaap- of kalmeringsmiddelen, bestaat de kans dat je stopt met ademen en overlijdt.

Stoppen met fentanyl

Door de heftige ontwenningsverschijnselen en omdat fentanyl zo verslavend is, is het belangrijk om hulp te zoeken bij het stoppen. Bij Trubendorffer ben je aan het juiste adres om op een veilige en verantwoorde manier te stoppen. Heb je het gevoel dat je afhankelijk wordt van fentanyl en ben je bang om verslaafd te raken? Grijp dan op tijd in en neem contact met ons op. Trubendorffer biedt ambulante hulp, waardoor je gewoon thuis behandeld wordt. Je herstelt in je eigen leefomgeving en komt regelmatig naar één van onze locaties. Hier begeleiden onze betrokken professionals je tijdens de behandeling. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.