Opkomst van de drugs zombie

Alles wat je moet weten over dit gevaarlijke middel

Drugs zombie: dit is wat je moet weten

Misschien heb je de beelden uit Amerika gezien met verslaafden die als drugs zombie over straat lopen. Diepe vleeswonden op het lichaam, het hoofd ver voorovergebogen, stilstaand, zittend of stuiptrekkend op de grond. Ze zijn onder invloed van zogenaamde zombie drugs.

Worstel jij met een drugsverslaving en vind je het moeilijk om eerste stap naar hulp te zetten? Bij Trubendorffer bieden we hulp die echt werkt. Plan een intakegesprek of praat met een van onze deskundigen. 

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat zijn zombie drugs?

Zombie drugs zijn synthetische designerdrugs. Ze zorgen na het spuiten, snuiven of roken ervan voor meer dopamine en noradrenaline in de hersenen. Hiervan krijg je extra energie en word je alert en opgewekt. Het maakt je euforisch en werkt libidoverhogend. Ook kan je ervan gaan hallucineren. Zombiedrugs worden op straat ook wel ‘tranq’ genoemd, als afkorting van tranquillizer. Vanwege het verdovende effect dat vaak urenlang doorwerkt.

Waarom een ‘drugs zombie’

Mensen die een te hoge dosis hebben genomen kunnen gaan wankelen, kwijlen en maken hevige, ongewone en ongecontroleerde bewegingen. Ze voelen geen pijnprikkels meer en kunnen zeer agressief worden. Daarnaast vermindert het de bloeddoorstroming en veroorzaakt het ernstige vleeswonden, soms tot op het bod. De huid rot er namelijk van weg. Door deze mogelijke bijwerkingen wordt er een link gelegd met zombies.

De werking van zombie drugs hangt af van de dosering. En dat is juist lastige, want de kans op overdosering is groot. Is de dosering te hoog, dan kan er heftige opwinding optreden. Je kan extreme agressie voelen en de controle compleet verliezen. Dit wordt een opwindingsdelier genoemd. Een overdosis zorgt voor voor oververhitting in het lichaam waardoor organen uitvallen. Met in het ergste geval de dood als gevolg.

Fentanyl zombies

Een middel moet wel erg sterk zijn, en zulke heftige effecten geven, om iemand als drugs zombie te omschrijven. Wat zit er in deze drugs? In de eerste plaats bevat het xylazine. Een kalmerings- en verdovingsmiddel dat wordt gebruikt in de diergeneeskunde. Het wordt gebruikt bij runderen, paarden, honden en katten en werkt spierverslappend.

Vooral de combinatie met de opioïde stof fentanyl genoemd bij zombie drugs. Fentanyl is een pijnstiller waarmee xylazine het vaakst wordt versneden. Dit middel werkt heel krachtig en kort. Voor gebruikers een aantrekkelijke combinatie met xylazine, dat juist lang en verdovend werkt. Xylazine wordt naast fentanyl ook wel gemixt met cocaïne of heroïne. Een bijnaam voor deze gebruikers is ook wel ‘fentanyl zombies’.

Is zombie drug flakka?

Synthetische drugs worden in een laboratorium gemaakt. Ze bootsen het effect na van andere drugs, zoals cocaïne, metamphetamine, MDMA of XTC. ‘Flakka’ is hiervoor de overkoepelde term. Ze kregen in Amerika de bijnaam zombie drugs, vanwege de eerder genoemde effecten. Het is enorm verslavend en zorgde in Amerika voor een grote toename aan verslaafden en dodelijke overdoses.

Een bepaalde flakka kan verboden zijn op de Opiumlijst. Maar veranderen fabrikanten iets aan de chemische structuur? Dan ontstaan er nieuwe varianten die wel weer legaal zijn. Heel moeilijk tegen te gaan dus. En het meest gevaarlijke: ze zijn goedkoop, heel sterk en makkelijk te bestellen.

Zombie drug in Nederland

Dat is precies waarom zombie drugs Amerika zo overspoelen. Al jaren geleden begon in de Verenigde Staten al de zogenaamde opiaten-epidemie. Artsen schreven makkelijk zware pijnstillers voor. Omdat deze medicijnen zeer verslavend én duur zijn, ging men op zoek naar goedkope alternatieven. Zo groeide het aantal drugs- en medicijnverslaafden enorm.

Moeten we er rekening mee houden dat zo’n zombie drug Nederland ook gaat overspoelen? Nee. Het blijkt in Nederland niet veel in omloop of in gebruik te zijn. Ook hebben we in tegenstelling tot Amerika in Nederland een goed drugsbeleid, gericht op het vergroten van gezondheid en welzijn van mensen. Denk aan anoniem en gratis je drugs kunnen laten testen, toegang tot methadon en speciale gebruiksruimtes.

Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose

Middelen als xylazine en fentanyl zijn zeer verslavend. De drempel om hulp voor je verslaving te vragen voelt mischien hoog. Zeker nu gebruikers het stempel van drugs zombie krijgen. Je bent geen drugs zombie, maar een persoon die misschien hulp nodig heeft. En die kunnen wij je bieden. We hebben al veel mensen helpen herstellen van hun verslaving aan drugs en medicijnen.

Trubendorffer is geen standaard afkickkliniek. Bij ons volg je een ambulante behandeling, en blijft gewoon thuis wonen. Kom gerust langs voor een gesprek. Dan kijken we samen hoe we jouw behandeling het beste kunnen invullen. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek.