Meest schadelijke drugs

Welke zijn dat?

Er zijn veel verschillende soorten drugs op de markt. Maar de ene drug is de andere niet. Niet alleen omdat ze verschillende effecten hebben. Sommige drugs zijn namelijk een stuk schadelijker voor je dan andere. We vertellen je waarom drugs schadelijk zijn en wat de meest schadelijke drugs zijn.

Vind je het moeilijk om te stoppen met drugs gebruiken? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Waarom drugs schadelijk zijn

De meeste drugs zijn schadelijk, zowel op korte als lange termijn. Om de schadelijkheid van drugs te bepalen, kun je naar drie dingen kijken:

 • Hoe giftig is de drug?
  De meeste drugs zijn giftig voor je lichaam. Ze beschadigen je hersenen, lever, blaas of andere organen. Soms veroorzaken ze ook ziektes, zoals kanker. Op korte termijn kunnen drugs ook giftig zijn. Bijvoorbeeld als je een overdosis neemt of drugs combineert en zo in levensgevaar komt. 
   
 • Hoe verslavend is de drug?
  De schadelijkste drugs zijn zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Bij een geestelijke verslaving denk je dat je niet kan functioneren zonder een bepaalde drug. Ben je lichamelijk verslaafd, dan krijg je ontwenningsverschijnselen als je stopt. Die verschijnselen lopen uiteen van flink zweten en trillen tot heftige epileptische aanvallen.
   
 • Hoe schadelijk is de drug voor de omgeving?
  Drugs zijn niet alleen voor jezelf schadelijk, ook je omgeving kan last hebben van je drugsgebruik. Je band met je familie en vrienden verandert bijvoorbeeld, omdat je je anders gedraagt. Maar ook voor de samenleving zijn er gevaren. Zo gebeuren er veel verkeersongelukken door alcohol of andere drugs. 

Dit zijn de meest schadelijke drugs

Het RIVM onderzocht in 2009 wat de schadelijkste drugs zijn. Ze beoordeelden de drugs op hoe giftig ze zijn, hoe verslavend ze zijn en wat de maatschappelijk schade is (agressie, verkeersonveiligheid, arbeidsverzuim, etc.). De onderzoekers stelden onderstaande lijst met de meest schadelijke drugs op:

Het onderzoek is verouderd, maar geeft wel een goede indruk van wat de schadelijkste drugs zijn. Let op dat de schadelijkheid van een drug ook afhangt van de omstandigheden. Voel je neerslachtig, waardoor je een overdosis van een relatief veilige drug neemt? Dan kan dat alsnog voor levensgevaarlijke situaties zorgen.  

Stoppen met drugsgebruik

Gebruik jij regelmatig schadelijke drugs en wil je graag stoppen? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.
☎ Bel 0800 - 999 999 8