Alcohol tijdens zwangerschap

Zeer onverstandig

Er verandert van alles wanneer je in verwachting bent. Het is beter om sommige dingen niet meer te doen, zoals het drinken van alcohol: alcohol en zwangerschap gaan niet samen. De veiligste keuze is daarom ook niet te drinken als je zwanger bent of probeert te worden. Maar waarom drink je beter geen alcohol tijdens de zwangerschap? We zetten de risico’s op een rijtje.

Vind je het moeilijk om te stoppen met drinken? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Waarom geen alcohol tijdens zwangerschap?

Alcohol is een giftige stof voor de ongeboren baby. Het wordt direct doorgegeven aan de foetus via de placenta. Wanneer jij drinkt, drinkt je baby mee. Maar de lever van een baby kan alcohol nog niet afbreken. Het blijft daardoor veel langer in het bloed. Bovendien wordt de ontwikkeling van je ongeboren kind verstoord door alcohol. Geen enkele hoeveelheid is ‘veilig’ en daarom is de veiligste keuze om helemaal geen alcohol te drinken. Alle beetjes brengen risico’s met zich mee, maar overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is ten strengste afgeraden.

Heeft het drinken van alcohol tijdens zwangerschap gevolgen?

Alcoholgebruik wanneer je in verwachting bent kan grote gevolgen hebben. Ook in de periode vóór je zwangerschap is het beter om niet te drinken. Alcohol drinken kan er namelijk voor zorgen dat het langer duurt om zwanger te raken. Bovendien kan alcoholgebruik voor de zwangerschap het risico vergroten op een miskraam of op problemen na de conceptie.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap heeft verschillende risico’s. Deze risico’s hangen bijvoorbeeld af van de hoeveelheid die je drinkt. Maar elke vorm van alcoholgebruik brengt risico’s met zich mee. Wat de gevolgen zijn, ligt aan de fase waarin je kind zich bevindt. In elke groeifase ontwikkelt er iets anders in het lichaam van je baby.

Dit zijn de belangrijkste risico’s:

  • Een te vroeg geboren baby  
  • Een te laag geboortegewicht  
  • Schade aan de hersenen van de baby 
  • Schade aan andere organen van de baby  
  • Kans dat de baby het Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgt 

Alcohol tijdens de eerste weken zwangerschap

Hoe zit het met het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap in de eerste weken? Veel vrouwen realiseren zich pas na een paar weken dat ze zwanger zijn. Dan drink je misschien alcohol omdat je nog niet wist dat je in verwachting was. Of dit gevolgen heeft, weet je pas na de geboorte, maar er is een risico voor de ontwikkeling van je baby. In de eerste drie maanden start namelijk de ontwikkeling van de organen.

Stoppen is veiliger

We hebben je uitgelegd waarom het beter is om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Vind je dit lastig en zoek je hulp bij het stoppen of minderen met drinken van alcohol? Behandelingen van Trubendorffer zijn persoonlijk en erop gericht om het dagelijkse leven zo min mogelijk te ontwrichten. Wij kiezen voor intensieve, ambulante gespreksvoering met een vaste behandelaar. Deze gespreksvoering vindt plaats op één van onze behandellocaties, via telefoon, per e-mail en via beeldbellen. Daarnaast neem je deel aan groepstherapie en zelfhulpgroepen. Je slaapt gewoon thuis en wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk je normale activiteiten te blijven doen.
☎ Bel 0800 - 999 999 8