Xylazine

Dit moet je weten

Home /  Kennis / Xylazine

Xylazine drugs

Xylazine is een pijnstiller die oorspronkelijk op de markt is gebracht voor grote dieren, zoals paarden, runderen en andere zoogdieren. Maar sinds 20 jaar kan je ook xylazine illegaal kopen om als drug te gebruiken. Xylazine wordt meestal toegediend via een injectie in combinatie met een pijnstiller als fentanyl. Je leest hier alles over de effecten en de risico’s van deze drug.

Ben je verslaafd aan xylazine gebruiken en wil je hiervan afkomen? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.  

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Effecten xylazine

Het effect van xylazine houdt lang aan: gebruikers ervaren een lange ‘high’. De effecten van xylazine drugs zijn erg schadelijk. Het heeft een sterk kalmerende werking, zo sterk dat het je ademhaling en hartslag tot gevaarlijke niveaus verlaagt. Wanneer de drug uitwerkt krijg je last van angstaanvallen, dubbel zicht en slapende voeten en tenen. Om dit tegen te gaan, wordt de drang om het nog een keer te gebruiken steeds sterker. Daarom is het middel erg verslavend. Hoe meer je blijft gebruiken, hoe groter de kans wordt dat er blijvende schade aan je lichaam ontstaat. Langdurig gebruik kan leiden tot open wonden. Deze wonden bevinden zich vaak rond de ledematen, waardoor deze soms geamputeerd moeten worden. Overdosis heeft vaak een dodelijke afloop.

Fentanyl-xylazine

Veel mensen die overlijden aan het gebruik van xylazine hebben dit gecombineerd met fentanyl. Fentanyl is een sterke pijnstiller die in Nederland vrijwel alleen als medicijn wordt gebruikt. Xylazine wordt ook wel eens ‘zombiedrug’ of ‘tranq’ genoemd, en de combinatie van fentanyl-xylazine versterkt dit zombie-effect. Mensen slenteren letterlijk als zombies over straat, waarbij ze geen controle meer over hun ledematen hebben. Het probleem van tranq is vooral groot in de Verenigde Staten.

Xylazine in Nederland

Xylazine kopen gebeurt niet in Nederland, en recreatief gebruik van xylazine in Nederland komt niet tot weinig voor. Vooralsnog zijn er geen meldingen bekend van mensen die xylazine in combinatie met fentanyl hebben genomen. Xylazine is in Nederland wel beschikbaar voor dierengeneeskunde.

Hulp bij stoppen gebruik Xylazine

Gebruik jij wel eens xylazine, dan is het sterk aan te raden om hulp te zoeken bij het stoppen. Bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose staat een team van specialisten klaar om je van je drugsgebruik af te helpen. Wij bieden ambulante zorg, waardoor jij gewoon thuis kan blijven wonen. Je herstelt in je eigen leefomgeving en komt regelmatig naar één van onze locaties. Hier begeleiden onze betrokken professionals je tijdens de behandeling. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.