Tranq

Wat is het?

Home /  Kennis / Tranq

Tranq: wat moet je weten

Tranq is een afkorting van het Engelse woord tranquillizer: een geneesmiddel dat kalmeert. Tranquillizers worden inmiddels al jaren misbruikt doordat ze op de drugsmarkt zijn beland. En dat misbruik lijdt tot lichamelijke, psychische en sociale problemen. En maar al te vaak ook tot verslaving.

Ben jij ook verslaafd geraakt aan tranq en wil je stoppen? Bij Trubendorffer helpen we je graag om hiervan af te komen. Plan een intakegesprek of praat met een van onze deskundigen. 

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Dit zit er in tranq

Op de drugsmarkt is tranq bekend als het zware (dieren)verdovingsmiddel xylazine. De xylazine wordt vaak versneden met andere drugs. Soms cocaïne of heroïne, maar tranq komt het vaakst voor als mix van xylazine en de zware pijnstiller fentanyl. Fentanyl is een opiaat: een morfineachtige stof die is afgeleid van opium, het gedroogde melksap van de papaverplant.

Zowel xyalzine als fentanyl zijn zeer verslavend. Tranq wordt ook wel een zombie drug genoemd. Als je een tranq drugs filmpje opzoekt, zie je al snel waarom het deze bijnaam heeft gekregen. Gebruikers die een te hoge dosis nemen, hebben bijna geen controle meer over hun lichaam en lopen rond als zombies.

Tranq drugs: bijwerkingen

Tranq verhoogt de dopamine en noradrenaline in de hersenen, waardoor je bij een lage dosering extra energie krijgt en alert en opgewekt wordt. Het geeft een high en maakt je euforisch. Daarnaast verhoogt het je libido en kun je ervan gaan hallucineren.

Maar tranq heeft ook een sterk verdovend effect, dat soms wel uren aanhoudt. Je raakt helemaal van de wereld en kan vaak niet meer rechtop staan. Bij een te grote dosis kan het ook een opwindingsdelier opwekken. Dit is een psychische toestand van extreme onrust en ongerichte agressie, waarbij het slachtoffer niet te kalmeren is. Tranq geeft heftige ontwenningsverschijnselen als het weer uitwerkt. Hierdoor wil je meteen weer gebruiken.

Tranq drugs: wonden

Door het gebruik van tranq neemt de ademhaling af. De bloeddruk en hartslag daalt en de bloeddoorstroming vertraagt. Dit kan ervoor zorgen dat bestaande wonden niet meer genezen en verder infecteren. Als je tranq vaak gebruikt, geeft het diepe vleeswonden die ook wel tranq drugs wonden worden genoemd. Dit heeft in ergste geval als gevolg dat ledematen afsterven.

Tranq drugs Nederland

Amerika kampt al jaren met een opiaten-epidemie. De xylanize in tranq versterkt en verlengt het effect van opiaten als fentanyl. Aantrekkelijk voor opiaatverslaafden dus. Daarnaast is tranq drugs in Amerika ook nog eens makkelijk en goedkoop te krijgen. Dit heeft gezorgd voor een enorme toename aan verslaafden. Én sterfgevallen. Want bij een overdosis tranq helpt een tegengif als Naloxon niet. Omdat tranq vaak bestaat uit verschillende werkzame stoffen, is het onduidelijk wat de precieze dosering is. Een overdosis is dus zo gebeurd.

Dat tranq drugs Nederland gaan overspoelen, lijkt onwaarschijnlijk. De Nederlandse drugsmarkt is heel anders dan die van Amerika. In Nederland wordt fentanyl niet misbruikt. Hier woedt geen opiatencrisis en hebben we een stevig drugsbeleid waarin dit wordt tegengegaan door goede voorlichting, monitoring, begeleiding en gebruik in gecontroleerde setting.

Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose

Ben jij verslaafd aan tranq en zoek je hulp bij het overwinnen van je verslaving? Onze intensieve ambulante behandeling scoort hoger dan het landelijk gemiddelde. Wij bieden je ambulante hulp (zonder opname, je blijft thuis wonen) door onze deskundige hulpverleners. Zij helpen je je verslaving te erkennen en aan te pakken. Flexibiliteit en een persoonlijke aanpak staan daarbij centraal. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.