Gameverslaving test

Test jezelf

Gameverslaving? Test hieronder of jij hier last van hebt. Maar lees eerst meer over deze verslaving. Gameverslaving is inmiddels door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als een officiële verslaving. Naar schatting zijn bijna 20.000 mensen in ons land verslaafd aan games. Het gaat vooral om jongens tussen de 12 en 18 jaar.


Oorzaken van een gameverslaving

Vaak wordt een gameverslaving veroorzaakt door persoonlijke problemen, zoals weinig zelfvertrouwen, moeite met sociale contacten of problemen thuis of op het werk. Door te gamen kun je vluchten voor deze problemen en doen alsof ze niet bestaan. Een gameverslaving test laat je zien of dat ook bij jou het geval is.

Een verslaving kan echter ook ontstaan doordat het gamen, dat begon als tijdverdrijf en ontspanning, uit de hand loopt. Games zijn zo ontworpen dat ze verslavend werken. Je wilt winnen en telkens een level hoger komen. Het gevoel van beloning dat dan volgt, zorgt ervoor dat je niet kunt stoppen. Ook dit kun je zien in een gameverslaving test.


Bij hoeveel uren gamen per dag ben je verslaafd?

Veel mensen vragen zich af bij hoeveel uren gamen per dag er sprake is van een verslaving. Een vaak genoemde richtlijn is drie uur, maar het aantal uren is niet de enige factor. Iemand die structureel meer dan drie uur per dag speelt, hoeft niet verslaafd te zijn. Het gaat er ook om hoeveel je in je gedachten bezig bent met het spel. En of je je kunt houden aan afspraken over bijvoorbeeld het maximaal aantal uren. Bij een gameverslaving ben je obsessief bezig met computerspellen. Je zet alles opzij om te kunnen spelen.


De gevolgen van een gameverslaving

Een gameverslaving kan ernstige gevolgen hebben. Denk aan lichamelijke en psychische problemen, zoals slapeloosheid, een verstoord dag- en nachtritme, agressie, chronische hoofdpijn en eenzaamheid. School, werk, vrienden en familie worden verwaarloosd. Soms gaat een gameverslaving samen met overmatig gebruik van oppeppende middelen of een drugsverslaving. Als je stopt kun je onthoudingsverschijnselen krijgen, zoals depressiviteit en angstaanvallen.


Doe de
gameverslaving test

Hoe weet je of je verslaafd bent aan gamen? Doe de gamerslaving test en beantwoord de volgende 10 vragen:

  • Vind je het moeilijk om je los te maken van het spel waar je mee bezig bent?
  • Ben je een groot deel van de dag bezig met gamen, in het echt of in gedachten?
  • Denk je tijdens andere bezigheden (school, werk, sociale activiteiten) veel aan het gamen?
  • Heb je geen zin in sociale bezigheden, zoals een feestje, etentje of afspraak met vrienden omdat je liever gamet?
  • Speel je tot diep in de nacht door?
  • Speel je onophoudelijk hetzelfde spel?
  • Ben je overdag vaak moe of lusteloos omdat je slecht slaapt?
  • Verwaarloos je je contacten met vrienden, familie en bekenden?
  • Ben je geïrriteerd of word je kwaad als iemand je vraagt even te stoppen met gamen?
  • Verzin je excuses om eerder van tafel te kunnen bij het eten of eerder weg te kunnen van werk of school om te gamen?

Beantwoord je in deze gameverslaving test meer dan 3 vragen met ja, dan heb je mogelijk een gameverslaving.


Gameverslaving test positief?

Als de uitslag van de gameverslaving test positief is, dus als je drie keer of vaker ja hebt geantwoord, is het belangrijk om te erkennen dat er mogelijk sprake is van een verslaving. Wanneer je vermoedt dat iemand uit je omgeving gameverslaafd is, maak het dan bespreekbaar. Zoek vervolgens hulp. Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose kan jou of iemand in je omgeving helpen om weer grip op het leven te krijgen met bewezen effectieve behandelingen en persoonlijke aandacht.

Heb jij vragen naar aanleiding van je gameverslaving test? Bel 0800-999 999 8. Voor meer informatie over gameverslaving kun je contact met ons opnemen: Trubendorffer.