Social media verslaving

als je smartphone je de baas wordt

Social media verslaving is een groeiend probleem. De helft van de 12-tot 16-jarigen noemt zichzelf verslaafd aan social media, zo blijkt uit onderzoek. Dit aantal is de laatste jaren sterk aan het stijgen, ook onder oudere leeftijdsgroepen.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is een sociale media verslaving?

Verslaving aan social media houdt in dat je continu de drang voelt om je accounts te checken. Je besteedt uren per dag aan het gebruik ervan en bent bang om iets te missen. Je bent obsessief bezig om alles te volgen en je leven speelt zich vrijwel alleen via je smartphone af. Hierdoor is je berichten delen en foto’s uitwisselen niet langer een leuke bezigheid, maar schadelijk voor je gezondheid, relaties, werk of studie.


Gevolgen van verslaving: social media beheersen je leven

De gevolgen van een social media verslaving liegen er niet om. Net als bij sommige andere verslavingen kan overmatig social media gebruik leiden tot slechte school- en studieresultaten, slaaptekort, concentratieproblemen, het verliezen van sociale contacten en het verwaarlozen van je dagelijkse werkzaamheden. Ook gaat een deel van de social media verslaafden minder goed voor zichzelf zorgen, omdat ze niet willen stoppen met het checken van alle updates en likes.


Ben ik verslaafd aan social media?

Als je vaak inlogt op bijvoorbeeld Facebook of Instagram, hoef je er nog niet verslaafd aan te zijn. Maar herken je drie of meer van de volgende symptomen bij jezelf of iemand uit je omgeving? En maak je je zorgen? Dan zit je mogelijk in de gevarenzone voor een social media verslaving.

  • Vaker op Facebook of Instagram actief zijn dan je zelf wilt
  • ’s Nachts uit bed komen om nieuwe berichten te checken
  • Meteen kijken als je hoort of ziet dat er een nieuw bericht binnenkomt
  • Vrienden of familie zeggen dat je te vaak op Facebook, Instagram of WhatsApp zit
  • Stiekem je foto’s of berichten checken of verzwijgen wat je doet op social media
  • Regelmatig aan je social media denken terwijl je niet online bent
  • Je onrustig voelen als je niet op Facebook, Instagram of WhatsApp kunt
  • Je berichten of foto’s checken op gevaarlijke plekken, bijvoorbeeld in het verkeer
  • Slaaptekort doordat je te lang doorgaat met je social media bezigheden
  • Moeite met stoppen met Facebook, Instagram of WhatsApp
  • Je dagelijkse werkzaamheden (school, werk, huishouden) lijden onder de tijd die je aan social media besteedt
  • Boos of geïrriteerd reageren wanneer iemand je stoort terwijl je online communiceert met je vrienden

Social media verslavend: onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking. Ook voeden social media het verlangen naar sociale bevestiging en de angst om iets te missen. Verder stellen deskundigen dat sommige mensen gevoeliger zijn voor een social media verslaving, bijvoorbeeld mensen die narcistisch zijn of juist een laag zelfbeeld hebben.


Wat kun je doen als je social media verslaafd bent?

Als je denkt dat je verslaafd bent aan social media of je vermoedt een verslaving bij iemand in je omgeving, zoek dan hulp. Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose ondersteunt je om je social media gebruik weer onder controle te krijgen. Met persoonlijke aandacht en effectieve methoden.

Bel voor een eerste gesprek 0800-999 999 8. Voor meer informatie over social media verslaving kun je contact opnemen met: Trubendorffer.

☎ Praat nu met een deskundige