Alcohol detox

Ontgiften voor een beter leven

Alcohol detox, oftewel ontgiften, is geestelijk een zware opgave. Opeens moet je een (jarenlange) gewoonte achter je laten. Dat vergt heel wat kracht en discipline. Maar ook lichamelijk is een alcohol detox niet gemakkelijk. Toen je alcoholverslaafd was, is jouw lichaam afhankelijk geworden van dit middel. Als je stopt met drinken, zijn de stoffen in je hersenen die door de alcohol werden opgewekt (zoals dopamine) opeens afwezig.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Ontgiften alcohol: de symptomen

Je krijgt tijdens een alcohol detox dus te maken met ontwenningsverschijnselen. Doe een alcohol detox daarom nooit alleen. Bij Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose hebben we jarenlange ervaring met het behandelen van alcoholverslaving. Voordat je aan onze behandeling begint, verwijzen we je door naar een afkickkliniek voor een alcohol detox van 1 tot 2 weken als dat nodig is. Daar krijg je medische ondersteuning en professionele zorg zodat het ontgiftingsproces veilig verloopt.

Het detoxen van alcohol kan zorgen voor de volgende symptomen:

  • trillingen
  • koorts en pijn
  • een droge keel
  • overmatig zweten
  • slapeloosheid en nachtmerries
  • een hogere bloeddruk
  • een snellere hartslag
  • misselijkheid

Ook krijg je tijdens het ontgiften van alcohol te maken met een gebrek aan vitamine B1. Dit leidt tot vermoeidheid en soms zelfs tot zenuwontstekingen of spierverlammingen.

Soms treden er ook insulten op: korte momenten van bewustzijnsverlies die gepaard gaan met krampen. In andere gevallen kan er een delirium optreden, dat wil zeggen dat je hallucinaties krijgt en minder goed bij bewustzijn bent. Dit komt gelukkig maar zelden voor.


Alcohol detox protocol

Zoals je hebt kunnen lezen, veroorzaakt acuut stoppen met alcohol een schrikreactie in je lichaam. Het alcohol detox protocol is om in één keer helemaal te stoppen met drinken. Dat heet abstinentie. Als je niet volledig stopt, doe je er langer over om van je verslaving af te komen. Bovendien heb je een hogere kans op een terugval. Door totale onthouding duren de afkickverschijnselen ook minder lang dan als je matig blijft drinken. Wij bewijzen dat het werkt!

Eventueel zijn er medicinale zelfhulpmiddelen die het traject van een alcohol detox kunnen verlichten. Maar vergeet niet: uiteindelijk ligt de sleutel tot het stoppen met alcohol bij jouzelf.


Detox alcohol thuis

Een alcohol detox is voor veel mensen een heftige ervaring. Hoewel het op de lange termijn je leven grondig zal verbeteren, is een detox na een zware verslaving erg ingrijpend voor je lichaam. Voor veel mensen is het zelfs een reden om weer naar de fles te grijpen. De meeste verslaafden die zelfstandig een alcohol detox doen, vallen dan ook terug. Het plotseling stoppen met alcohol kan zelfs gevaarlijk zijn. Wij adviseren je daarom om nooit op eigen houtje een alcohol detox te ondergaan.

Wat je tijdens een alcohol detox nodig hebt, is professionele hulp. En niet te vergeten, goede nazorg. Niet meer drinken is slechts het begin van een lange reis richting het voorgoed achter je laten van je verslaving. Bij Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose staan er deskundige behandelaars voor je klaar die je met succes van je alcoholverslaving af helpen. Tijdens onze behandeling woon je thuis en kom je regelmatig naar onze behandellocatie. Indien een korte opname van 1 tot 2 weken voor een alcohol detox voorafgaand aan de behandeling nodig is, verwijzen we je door

☎ Praat nu met een deskundige

 

? Voor wie is Trubendorffer?
Trubendorffer levert intensieve ambulante behandelingen (behandeling zonder opname) voor iedereen ouder dan 18 jaar met een verslavingsprobleem. Bel altijd met ons via 0800 999 999 8 om het te hebben over je verslavingen, ook al heb je 100 vraagtekens wij kunnen je helpen!
? Wanneer start de behandeling?
De behandeling start wanneer het behandelplan is getekend (meestal op de dag van je intake). Je kan gelijk starten met het bezoeken van de groepsgesprekken bij Trubendorffer en het deelnemen aan zelfhulpgroepen in je nabije omgeving. Jouw persoonlijke behandelaar neemt zo snel mogelijk contact met je op om de eerste individuele afspraak in te plannen.
? Hoe lang zal de behandeling duren?
Dat verschilt per persoon en hulpvraag, maar gemiddeld duurt de behandeling twintig weken.
? Wat moet ik zelf doen tijdens de behandeling?
Je zet je in voor de behandeling en je komt je afspraken na. Je bent eerlijk over wat wel en niet kan; dan kunnen we het er vervolgens over hebben. Als je het achterhoudt niet.
? Wat gaat er gebeuren tijdens de behandeling?
De behandeling bestaat uit face to face gesprekken, contact via beeldbellen/Telefoon/SMS (EHealth), groepsgesprekken bij Trubendorffer en het bezoeken van meetings (zelfhulpgroepen). Plan zelf jouw intakegesprek en we kunnen je direct helpen.