XTC-pil

Alles wat je moet weten over XTC-pil

Home /  Kennis / XTC-pil

XTC, of ecstasy, is de meest gebruikte harddrug van Nederland. Het wordt meestal geslikt als pil, maar is ook in poedervorm verkrijgbaar. Een XTC-pil heb je in allerlei kleuren en vormen. Vaak staat er een logo of afbeelding op. De meeste pillen kun je terugvinden op een XTC-pillenlijst, waarin de samenstelling en sterkte wordt genoemd. Deze drug is vooral populair in het nachtleven en op festivals. Wil je meer informatie over wat het precies is en ben je benieuwd naar de werking en effecten van een XTC-pil? Dat lees je op deze pagina.

Merk je dat je vaak een XTC-pil of andere pillen gebruikt en wil je hiermee stoppen? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

XTC-pil: de werking

In een XTC-pil zit de stof MDMA. Deze stof beïnvloedt de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven in je hersenen. Dit doen ze met behulp van bepaalde stoffen, die neurotransmitters of overdrachtsstoffen heten. Die hebben vooral invloed op serotonine in je lichaam. En omdat je lichaam bij gebruik meer serotonine aanmaakt, zorgt dit voor een gelukkig gevoel. De werking van een XTC-pil begint ongeveer tussen 20 en 60 minuten na inname en houdt soms tot wel 6 uur aan.

XTC-pil: effecten

Vaak als iemand de effecten van een XTC-pil beschrijft, hebben ze het over een euforisch gevoel. Het maakt je vrolijk, je zit vol energie en je voelt je gelukkig. Kleuren worden mooier en de muziek intenser, terwijl je meer behoefte hebt aan contact. Soms ervaren gebruikers zelfs een verliefd gevoel. Het gebruik van XTC is alleen niet zonder risico. Negatieve effecten van een XTC-pil die kunnen optreden zijn:

  • Oververhitting. Je lichaam wordt erg (en soms te) warm. Dit kan zelfs leiden tot hersenschade. 
  • Watervergiftiging. Je hebt sneller dorst en kunt minder goed plassen, waardoor er te veel water in je lichaam blijft zitten. 
  • Gebitsbeschadiging. Je gaat knarsen met je tanden en maakt te weinig spuug aan. 
  • Hartproblemen. 
  • Een angstig gevoel of paniekaanvallen. 
  • Achteraf voel je je vaak somber, moe en kom je moeilijk in slaap.

Als een XTC-pil is uitgewerkt, zijn bepaalde stoffen in je lichaam (zoals serotonine) helemaal opgemaakt. Na een paar dagen ervaar je dan een kater, die ook wel bekendstaat als de ‘dinsdagdip’.  

Vervuilde XTC-pillenlijst

In heel Nederland zijn er locaties waar je XTC-pillen kunt laten testen. Zo weet je zeker dat er geen gevaarlijke stoffen in zitten. De drugsmonsters worden daarna naar het DIMS (Drugs Informatie Montoring Systeem) gestuurd. Zij houden een lijst van XTC-pillen bij die extra riskant zijn, hoewel het gebruik van drugs altijd risico’s met zich meebrengt. De lijst geeft je per pil een omschrijving, de gevonden stoffen, een datum en een uitleg waarom het riskant is om te gebruiken. En dankzij de foto’s zie je al snel of je een bepaalde XTC-pil zelf in bezit hebt.

Stoppen met XTC

Heb je het gevoel dat je afhankelijk wordt van XTC-pillen en ben je bang om verslaafd te raken? Grijp dan op tijd in en neem contact met ons op. Trubendorffer biedt ambulante hulp, waardoor je tijdens je behandeling gewoon thuis blijft wonen. Je herstelt in je eigen vertrouwde leefomgeving en komt regelmatig naar één van onze locaties. Hier begeleiden onze betrokken professionals je tijdens de behandeling. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.