Tramadol gevaarlijk

zeker wel

Heel wat mensen slikken sterke pijnstillers als tramadol. Maar wanneer is tramadol gevaarlijk? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom tramadol gevaarlijk kan zijn. Ben je verslaafd geraakt aan pijnstillers? Meld je aan voor ons intensieve behandelprogramma. Je herstelt dan in je eigen woonomgeving van je verslaving. Daarmee is jouw kans op blijvend herstel het grootst.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.


Wat is tramadol?

Tramadol is een opiaat: een sterke pijnstiller die verwant is aan morfine. Artsen schrijven tramadol voor bij hevige pijn die onvoldoende reageert op paracetamol en andere pijnstillers, zoals zenuwpijn en pijn na een operatie. Veel voorkomende bijwerkingen van tramadol zijn sufheid, vermoeidheid en misselijkheid.


Is tramadol gevaarlijk?

Wanneer je kortdurend tramadol gebruikt, is het in principe niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. Tramadol is gevaarlijk tijdens de zwangerschap en mag niet gecombineerd worden met bepaalde medicijnen tegen HIV/AIDS en antidepressiva. Bij langdurig gebruik kan tramadol wel gevaarlijk worden, omdat je er dan verslaafd aan kunt raken. Je krijgt dan ontwenningsverschijnselen, waardoor de verleiding groot is om toch weer tramadol te blijven nemen. Ontwenningsverschijnselen van tramadol zijn onder andere:

  • Onrust
  • Angst
  • Slaapproblemen
  • Nervositeit
  • Trillen
  • Niet stil kunnen zitten
  • Misselijkheid

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021


Pijnstillerverslaving

Ben je verslaafd geraakt aan tramadol en lukt het je niet om deze pijnstiller zelf af te bouwen of te stoppen? Je hoeft het niet alleen te doen. De betrokken medewerkers van Trubendorffer staan klaar om je te ondersteunen. Wij helpen je met cognitieve gedragstherapie en zelfhulpgroepen, waar je aan deelneemt terwijl je thuis woont. Daarmee hebben we al duizenden mensen blijvend van hun verslaving afgeholpen.


Trubendorffer helpt je stoppen met tramadol

Bij langdurig gebruik kan tramadol gevaarlijk zijn, omdat je eraan verslaafd kunt raken. Bij Trubendorffer helpen we je stoppen met tramadol en andere medicijnen. Je bereikt ons via telefoonnummer 0800-999 9998. Of laat een terugbel- of terugmailverzoek achter, dan nemen we contact op met jou.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs