Oxytocine

verslavend?

Oxytocine wordt in de volksmond ook wel het knuffelhormoon genoemd. Maar is dat wel terecht? En is oxytocine neusspray verslavend? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat er bekend is over oxytocine en welke rol het knuffelhormoon oxytocine speelt bij verslaving. Heb je last van een verslaving? Dan helpen wij je herstellen – terwijl je gewoon thuis woont.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is oxytocine?

Oxytocine (niet te verwarren met de pijnstiller oxycodon) is een signaalstof in je hersenen, oftewel een neurotransmitter. Je oxytocinegehalte stijgt tijdens knuffelen, orgasmes, de bevalling en het geven van borstvoeding. Het wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine wordt door artsen voorgeschreven om de bevalling of borstvoeding op te wekken. Omdat je je er kalmer van gaat voelen, wordt het ook wel als drug gebruikt.


Helpt oxytocine bij depressie?

Er wordt onderzoek gedaan naar de vraag of oxytocine bij depressie en andere psychische aandoeningen als posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) of angststoornissen helpt. Hoewel er enkele hoopvolle resultaten zijn verschenen, blijkt dat er geen eenduidig effect merkbaar is van het knuffelhormoon oxytocine bij deze aandoeningen. Sommige mensen worden er inderdaad kalmer van, terwijl andere mensen er juist agressief, angstig en onrustig van worden.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Is oxytocine neusspray verslavend?

Wanneer je regelmatig oxytocine gebruikt als drug, bestaat de kans dat je eraan verslaafd raakt. Je lichaam went aan het hormoon, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde ontspannende effect te ervaren. Een verslaving ligt dan op de loer.


Trubendorffer helpt bij verslaving

Gebruik jij regelmatig oxytocine en heb je het idee dat je niet meer zonder kan? Dan ben je misschien verslaafd geraakt. Neem dan contact op met Trubendorffer via telefoonnummer 0800-999 9998 voor een oriënterend gesprek. Wij werken met een ambulant behandelprogramma, dat je volgt op één van onze behandellocaties terwijl je thuis blijft wonen. Hiermee hebben we al veel mensen helpen herstellen.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs