gewenning medicatie

wat is dat?

Wanneer je langdurig bepaalde medicijnen gebruikt, bestaat de kans dat je er afhankelijk van wordt. In sommige gevallen is dat gewenning aan de medicatie en soms raak je er verslaafd aan. Trubendorffer legt uit wat het verschil is tussen verslaving en gewenning. Bovendien helpen we je herstellen wanneer je afhankelijk geworden bent van je medicatie.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,8)
  • Behandeling volledig vergoed


Wat is gewenning aan medicatie?

Gewenning wordt ook wel tolerantie genoemd. Je lichaam went aan het medicijn en je hebt een steeds hogere dosis nodig voor hetzelfde effect. Dit kan leiden tot lichamelijke afhankelijkheid, waarbij je ontwenningsverschijnselen krijgt als je stopt met de medicatie. Een voorbeeld hiervan is neusspray met xylometazoline. Wanneer je dit te vaak gebruikt, zwelt je neusslijmvlies op zodra je stopt – waardoor je weer gaat sprayen.


Wat is het verschil tussen verslaving en gewenning?

Bij verslaving speelt naast lichamelijke gewenning ook psychische afhankelijkheid een grote rol. Je hebt het idee dat je niet goed kunt functioneren zonder de medicatie. Wanneer je bijvoorbeeld verslaafd bent aan slaapmiddelen, slaap je slecht wanneer je ze niet neemt doordat je overtuigd bent dat je niet kunt slapen zonder pillen.


Herstellen van verslaving of gewenning aan medicatie

Het kan moeilijk zijn om te stoppen met medicijnen als je last hebt van gewenning of verslaving. Schaam je daar niet voor en zoek professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Onze betrokken medewerkers hebben jarenlange ervaring met het helpen van mensen die te maken hebben met gewenning aan medicatie.


Behandeling bij Trubendorffer

Heb jij last van een verslaving of gewenning aan medicatie? Neem dan contact op met Trubendorffer. Wij kunnen je helpen met ons ambulante behandelprogramma. Je volgt ons programma in één van onze behandellocaties terwijl je thuis woont en dus niet wordt opgenomen in een verslavingskliniek. Met deze effectieve methode hebben we al veel mensen helpen herstellen. Wil je je aanmelden? Bel Trubendorffer dan op ons telefoonnummer 0800-999 9998.
☎ Praat nu met een deskundige