gepakt met drugs in auto

dit zijn de regels

In Nederland zijn de regels rondom drugs vaak wat soepeler dan in andere landen. Maar hoe zit het als je wordt gepakt met drugs in je auto? En hoe zit het met rijden onder invloed? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Vind je het moeilijk om te stoppen met drugs gebruiken? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

 

Wat zijn de regels rondom drugs in je auto?

Word je aangehouden door de politie en vinden ze drugs in je auto, dan hangt het van de hoeveelheid drugs af wat de vervolgstappen zijn. In Nederland hebben we namelijk een gedoogbeleid. Heb je een gebruikershoeveelheid softdrugs (maximaal 5 gram hasj of wiet) of harddrugs (0,5 gram cocaïne of heroïne of 1 XTC-pil) in je auto? Dan worden je drugs waarschijnlijk in beslag genomen, maar word je niet vervolgd. Word je gepakt met drugs in je auto en is dat meer dan de gebruikershoeveelheid, dan word je aangehouden en krijg je waarschijnlijk een strafzaak via het Openbaar Ministerie (OM).

Rijden onder invloed van drugs: wat mag er?

Rijden onder invloed van drugs is altijd strafbaar. Door de drugs kan je namelijk langzamer reageren, meer risico nemen of dingen anders zien. De kans op een ongeluk is 20 tot 200 keer zo groot als zonder drugs. Rijden onder invloed is hiermee niet alleen gevaarlijk voor jou, maar ook voor je medeweggebruikers. Hoeveel drugs er in je bloed mag zitten lees je in het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer op overheid.nl. Word je aangehouden voor rijden onder invloed van drugs? Dan zijn er verschillende straffen mogelijk:

  • Je krijgt een boete tot maximaal € 21.750. 
  • Je raakt je rijbewijs voor korte of lange tijd kwijt. 
  • Je krijgt een gevangenisstraf.  

Gepakt met drugs in auto of onder invloed? Zoek hulp

Ben je gepakt met drugs in je auto of vanwege rijden onder invloed, dan is het tijd om hulp te zoeken. Niet alleen voor je eigen gezondheid: je brengt namelijk ook anderen in gevaar als je onder invloed rijdt. Wil je stoppen met drugs gebruiken, maar niet opgenomen worden in een afkickkliniek? Neem dan contact op met Trubendorffer. Bij ons volg je een ambulante behandeling waardoor je gedurende de behandeling in je eigen omgeving kunt blijven wonen en regelmatig naar een van onze behandellocaties komt voor persoonlijke begeleiding door onze betrokken professionals en deel kunt nemen aan groepsbehandelingen. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.

☎ Praat nu met een deskundige