Alcoholisme

helaas doodnormaal

Alcoholisme helaas doodnormaal: 1 op de 10 is verslaafd

Alcoholisme is helaas doodnormaal. Van iedere tien mensen is er één verslaafd aan alcohol. We spreken van alcoholisme wanneer je zo vaak drinkt dat het zorgelijk is. Je gaat meestal ongemerkt over van drinken voor je plezier tot drinken omdat het moet, met alle rampzalige gevolgen van dien. Je normale leven komt erdoor in het gedrang. Voor je het weet ben je alcoholist, ook al denk je zelf van niet.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Wil je weten of je een probleem hebt met alcohol? Beantwoord dan onderstaande stellingen:

  • ik drink dagelijks (veel) alcohol
  • ik drink regelmatig overdag
  • als ik drink, is het veel (excessief)
  • drink ik, dan kan ik eigenlijk niet meer stoppen
  • soms kom ik afspraken niet na omdat ik drink of heb gedronken
  • ik mis wel eens een stukje film (black-out) na het drinken

Beantwoord je meer dan drie vragen met ja, dan ben je hard op weg om verslaafd aan alcohol te worden. Of je bent al verslaafd aan alcohol. Het kan ook zijn dat je mensen uit je omgeving herkent in bovenstaande symptomen van alcoholisme. Ga dan eens het gesprek met hen aan.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Wat zijn de kenmerken van alcoholisme?

Veel mensen denken dat alcoholisme pas optreedt als je een bepaalde hoeveelheid drinkt. Het gaat echter niet om de hoeveelheid drank, maar om het gedrag dat de drank bij je uitlokt. Dit zijn de kernmerken van alcoholisme:

  • je hebt steeds meer of sterkere drank nodig voor hetzelfde effect
  • je drinkt vaker dan je met jezelf hebt afgesproken
  • alcohol gaat ten koste van de relatie met je vrienden, familie en partner
  • een groot deel van de tijd ben je bezig met alcohol en met de kater na het drinken
  • ook al wil je stoppen, het lukt je niet

Herken jij jezelf in bovenstaande kenmerken? Schakel dan hulp in. Wij zijn dag en nacht bereikbaar op 0800-999 999 8. Of stuur een bericht, dan nemen we contact met je op: Trubendorffer.

Het stoppen met mijn coke- en alcoholverslaving vond ik eigenlijk nog niet eens het moeilijkst. Het op lange termijn volhouden is de grootste uitdaging, hetgeen me is gelukt door de intensieve behandeling bij Trubendorffer.
- Peter

Is alcoholisme erfelijk?

Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen alcoholisme en erfelijkheid. Helemaal aangetoond is erfelijke aanleg niet. Algemeen wordt aangenomen dat kinderen van alcoholisten een vergroot risico lopen om zelf ook verslaafd te raken. Of dat komt door een erfelijke aanleg, is niet bewezen. Toch wijzen veel studies een verband uit. Eén van de onderzoekers die de erfelijkheid heeft onderzocht, is de Nijmeegse psychiater Arnt Schellekens. Hij stelt dat verslaving aan alcohol voor de helft erfelijk is bepaald. Maar er is niet één bepaald gen dat daarvoor verantwoordelijk is.


Is alcoholisme is een ziekte?

Een drankprobleem is geen biologische ziekte zoals griep of een ontsteking. Toch geldt het als ziekte omdat je bij een verslaving lichamelijk afhankelijk bent van een middel om te functioneren. Ben je alcoholverslaafd en stop je met drinken, dan krijg je te maken met zware ontwenningsverschijnselen zoals trillen, pijn, koorts en misselijkheid.


Heeft alcoholisme gevolgen voor mij?

Als je alcoholist bent, kom je op een punt dat je overweegt om hulp in te roepen. Meestal is dat als de problemen je boven het hoofd groeien. De gevolgen van alcoholisme kunnen ernstig zijn. Door de drank heb je problemen met je studie, met je partner, met je familie, met je werk. Niets functioneert nog normaal. Het is moeilijk om te stoppen als alcohol je leven beheerst. Je hoeft het echter niet alleen te doen. Wij kunnen je helpen bij je alcoholprobleem.


Hulp bij alcoholisme

Als je lijdt aan alcoholisme heb je recht op professionele hulp. Behandelingen van Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose worden volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Bij ons ontvang je professionele en persoonlijke hulp van deskundige behandelaars. Daarnaast moedigen we je aan om jezelf zo goed mogelijk te helpen door zelfreflectie, groepstherapie en zelfhulpgroepen. Tijdens je behandeling blijf je gewoon thuis wonen.

Worstel jij met alcoholisme? Wij staan voor je klaar om te helpen. Bel 0800-999 999 8, we zijn dag en nacht bereikbaar.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou