Spicy drugs

Wat is het?

Spicy drugs, ook wel bekend als synthetische wiet, is een relatief nieuwe drug die zowel in Nederland als internationaal veel aandacht heeft gekregen in de media. Maar wat is spice drugs precies en is het gevaarlijk? Daar vertellen we je meer over.

Ben je verslaafd aan spicy drugs en wil je hiermee stoppen? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen. 

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is spice?

Na alle nieuwsberichten vraag je je misschien af: spice drugs, wat is dat dan? Spicy drugs is een synthetische drug die in een lab gemaakt wordt van chemische stoffen. Vervolgens wordt het op planten gespoten of in papier verwerkt, zodat je het kunt roken of er thee van kunt maken. Vaak wordt spicy drugs gebruikt om een ontspannen roes te ervaren. Spice is een erg verslavende drug en stoppen met het gebruik veroorzaakt heftige afkickverschijnselen. Daarnaast is het erg goedkoop, wat verslaving extra in de hand werkt. Andere benamingen voor spicy drugs zijn ook wel spices, K2 of synthetische wiet. Herkennen van de drugs is lastig, omdat je het niet ziet of ruikt. Het wordt vaak verkocht in kleine, glimmende zakjes met gedroogde bladeren of papier erin.

Spice en wiet

Spicy drugs wordt vaak vergeleken met wiet. Dat komt omdat spice drugs synthetische cannabinoïden bevat. Dat zijn chemische stoffen die lijken op THC, de werkzame stof in wiet waar je high van wordt. Maar de high van spice en wiet is niet vergelijkbaar. De synthetische cannabinoïden in spice zijn er sterk en zorgen ervoor dat je van een heel klein beetje al erg high wordt. Een gemiddelde dosis wiet is zo’n 200 mg, terwijl een dosis spice gemiddeld nog niet 1 mg is. Het sterke effect van spicy drugs op je hersenen kan zorgen voor heftige en onvoorspelbare reacties. Je kan er extreem angstig van worden, last krijgen van waanideeën en zelfs hallucineren. Daarnaast kun je de controle over je lichaam verliezen.

Spice drugs in Nederland

Je mag spice drugs in Nederland niet verkopen of gebruiken. Om het moeilijker te maken om deze synthetische wiet te herkennen, wordt de samenstelling van spicy drugs steeds veranderd. Omdat het zo lastig is om deze drugs op te sporen, wordt spice drugs vaak gevangenissen in gesmokkeld. Bijvoorbeeld door het op kleurplaten of brieven te spuiten. Gevangenen rollen kleine stukjes papier door de tabak in hun sigaret. Hierdoor lijkt het net alsof ze een normale sigaret roken. Met een flinke dosis spice lijkt het alsof de tijd sneller voorbijgaat.

Stoppen met spicy drugs

Ben jij verslaafd aan spicy drugs en wil je hiermee stoppen? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose biedt je een helpende hand. Bij ons volg je een ambulante behandeling. Dat houdt in dat je gewoon thuis kunt blijven wonen tijdens je behandeling. Afhankelijk van jouw situatie kom je één of meerdere keren per week naar ons behandellocatie bij jou in de buurt. De behandeling wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Je betaalt dan alleen het eigen risico. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.