Overdosis ibuprofen

tips om een overdosis te voorkomen

Een overdosis ibuprofen kan dodelijk zijn, zeker wanneer je een overdosis ibuprofen met alcohol combineert. Maar wat is een overdosis ibuprofen eigenlijk en wat gebeurt er bij een overdosis ibuprofen? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt het uit en geeft tips om een overdosis ibuprofen te voorkomen. Ben je verslaafd geraakt aan pijnstillers? Dan herstel je thuis van je verslaving terwijl je regelmatig naar één van onze behandellocaties komt voor professionele verslavingszorg.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is ibuprofen?

Er bestaan grofweg drie soorten pijnstillers. Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller met de minste bijwerkingen. Ontstekingsremmende pijnstillers zonder steroïden (NSAID’s) zijn iets sterker. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. De sterkste pijnstillers zijn opiaten, zoals oxycodon en morfine. Een risico van pijnstillers is het nemen van een overdosis. Houd je dus aan de geadviseerde dosering om een overdosis ibuprofen en paracetamol te voorkomen.


Wat is een overdosis ibuprofen?

Gebruik als volwassene maximaal 1200 mg ibuprofen per dag om een ibuprofen overdosis te voorkomen. Soms adviseert een arts een hogere dosis. Hij of zij houdt je dan goed onder controle om zeker te weten dat je geen overdosis ibuprofen binnenkrijgt.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Wat gebeurt er bij een overdosis ibuprofen?

Als je veel pijnstillers gebruikt, kun je een overdosis ibuprofen en paracetamol binnenkrijgen. Een overdosis ibuprofen beschadigt je maag, waardoor je misselijk wordt en moet braken. Ook kan een ibuprofen overdosis leiden tot bloedingen, leverschade, verminderde ademhaling en sufheid. Een overdosis ibuprofen kan dodelijk zijn, vooral als je de overdosis ibuprofen met alcohol hebt ingenomen.


Stoppen met pijnstillers bij Trubendorffer

Gebruik jij vaak pijnstillers en wil je een overdosis ibuprofen voorkomen? Dan kun je bij Trubendorffer terecht via telefoonnummer 0800-999 9998. Wij kunnen je helpen met verantwoord medicijngebruik en je helpen herstellen als je verslaafd bent geraakt aan pijnstillers. Je woont dan thuis en komt regelmatig naar onze behandellocaties voor deelname aan zelfhulpgroepen en persoonlijke begeleiding.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs