Leveraandoeningen

Gevolg van alcohol en drugs

Gebruik jij regelmatig drugs, alcohol of medicijnen? Houd er dan rekening mee dat dit leveraandoeningen kan veroorzaken. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit hoe leveraandoeningen door bijvoorbeeld alcohol ontstaan en wat bij een leveraandoening de symptomen kunnen zijn. Bovendien helpen we je van je verslaving af met een effectief behandelprogramma, dat je bij ons volgt terwijl je thuis woont.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Hoe ontstaan leveraandoeningen door alcohol en drugs?

Een van de belangrijke functies van je lever is het afbreken van stoffen die je binnenkrijgt met bijvoorbeeld je voeding. Alcohol en de meeste drugs zijn giftig voor je lever. Leveraandoeningen kunnen ook ontstaan door medicijnen, zeker wanneer je er te veel van inneemt. Andere oorzaken voor leveraandoeningen zijn bijvoorbeeld infecties en stofwisselingsziekten.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Leveraandoeningen: de symptomen

Wanneer je lever beschadigd is, kun je last krijgen van ophopingen van afvalstoffen in je bloed. Zo ontstaan bij leveraandoeningen symptomen als jeuk en geelzucht. Daarnaast kan een leveraandoening symptomen in de lever zelf veroorzaken, zoals pijn in je bovenbuik. Ook lichtgekleurde ontlasting en bloedingen kunnen op leveraandoeningen wijzen.


Leveraandoeningen door drugs en alcohol voorkomen

Wil jij leveraandoeningen voorkomen? Gebruik dan niet te veel alcohol en drugs. Wil je daarmee minderen of stoppen, maar lukt je dat niet? Schakel dan professionele hulp in, bijvoorbeeld bij Trubendorffer. Wij helpen je blijvend herstellen van je verslaving, zodat je weer een vrij en gezond leven kunt leiden. Door de effectieve combinatie van persoonlijke begeleiding door onze ervaren medewerkers en deelname aan zelfhulpgroepen zijn al duizenden mensen van hun verslaving hersteld.


Trubendorffer helpt bij verslaving

Ben jij verslaafd en wil je leveraandoeningen voorkomen? Bel dan 0800-999 9998 voor een oriënterend gesprek bij Trubendorffer. Wij zijn een erkende GGZ-instelling die gespecialiseerd is in ambulante verslavingszorg. Je woont dus thuis tijdens de behandeling. Doordat je alles wat je leert direct in de praktijk brengt, is jouw kans op blijvend herstel het grootst.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou