Temazepam en alcohol

een gevaarlijke combinatie

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders gebruiken benzodiazepines: slaap- en kalmeringsmiddelen als temazepam en oxazepam. Hoewel alcohol ook wel een slaapmutsje genoemd wordt, kun je temazepam en alcohol beter niet combineren. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom de combinatie van alcohol en temazepam gevaarlijk is. Ook helpen we je herstellen van je verslaving, waarbij je gewoon thuis kunt blijven wonen en een behandeling volgt op één van onze behandellocaties.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is temazepam?

Temazepam is een benzodiazepine. Deze medicijnen worden vooral gebruikt door mensen die slecht in slaap komen. Je wordt er rustig van en temazepam ontspant je spieren, waardoor je makkelijker in slaap valt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn sufheid en slaperigheid overdag, vermoeidheid, spierzwakte en een verminderde coördinatie. Bovendien is temazepam lichamelijk en geestelijk verslavend.


Temazepam en alcohol: een gevaarlijke combinatie

Temazepam en alcohol versterken elkaars werking en zijn daarom gevaarlijk. Je wordt er extra suf van en merkt niet zo gauw dat je dronken wordt, terwijl je dat wel bent. Ook kun je meer last krijgen van de bijwerkingen van de temazepam als je alcohol en temazepam samen gebruikt. Je kunt dus beter geen alcohol drinken wanneer je temazepam gebruikt, of anders zo min mogelijk alcohol drinken.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Verslaafd aan alcohol en/of temazepam?

Zowel alcohol als temazepam is lichamelijk en geestelijk verslavend. Je lichaam went eraan en je kan steeds moeilijker zonder. Je kunt het idee krijgen dat je niet goed kunt functioneren zonder temazepam en/of alcohol. Bovendien kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt na regelmatig gebruik.


Trubendorffer helpt je van je verslaving af

Gebruik je regelmatig temazepam en alcohol en heb je het idee dat je verslaafd bent geraakt? Zet dan vandaag nog de eerste stap naar een verslavingsvrij leven en bel naar Trubendorffer: 0800-999 9998. Je herstelt van je verslaving met een behandeling op één van onze behandellocaties en blijft ondertussen gewoon thuis wonen.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs