Chatverslaving

Stoppen met chatten

Chatverslaving is een bijzondere vorm van internet- of social media verslaving. Als je chatverslaafd bent, voel je steeds de drang om online te ‘praten’ met anderen. Met bekenden en onbekenden. Dat kan via allerlei apps en sites, zoals Facebook Messenger, WhatsApp en chatboxen als Tjat.nl en ChatPlaza.

Wanneer je steeds weer in de verleiding komt om te chatten en je daardoor je dagelijkse bezigheden en sociale contacten verwaarloost, is er mogelijk sprake van een chatverslaving. Je brengt uren achtereen door met het digitale babbelen, checkt obsessief je scherm om te kijken of er weer een nieuw bericht is. Stoppen kost je veel moeite en uiteindelijk schaadt het chatten zelfs je gezondheid.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Waarom kun je chatverslaafd raken?

Wat is er zo aantrekkelijk aan chatten? Waarom kun je chatverslaafd raken? Het is een makkelijke manier van communiceren. Je kunt anoniem je verhaal doen en je problemen met anderen bespreken. Daarnaast kun je steeds nieuwe mensen ontmoeten, die jou interessant vinden en op je berichtjes reageren. Hierdoor wordt je nieuwsgierigheid doorlopend geprikkeld en zoek je steeds vaker sociale bevestiging online.

Mensen die chatverslaafd zijn, hebben in het gewone leven geregeld moeite met het uiten van gevoelens en het communiceren met anderen. Het chatten is dan een vlucht uit de realiteit. Zo raken zij steeds meer in een isolement.


Gevaren van een chatverslaving

Een chatverslaving kan leiden tot allerlei lichamelijke problemen, zoals slaaptekort, concentratieproblemen en klachten aan ogen, nek en rug. Ook komen psychische problemen voor als gevolg van dwangmatig chatten. Denk aan eenzaamheid, angsten en depressies. Uiteindelijk zorgt het chatten ook voor slechtere prestaties op school of werk, en het verwaarlozen van jezelf of je huishouden.

Een chatverslaving brengt ook gevaren van buitenaf met zich mee. Bijvoorbeeld wanneer mensen zich voordoen als iemand anders en op die manier misbruik van je maken. Als jij zelf de webcam aan hebt staan, ben je extra kwetsbaar. Voor mensen die al moeite hebben met sociale contacten, is het vaak lastig om de gevaren van chatten in te schatten.


Hoe herken ik een chatverslaving?

Hoe herken ik een chatverslaving? Dit zijn signalen die op een chatverslaving kunnen wijzen:

  • steeds kijken of je nieuwe berichten hebt
  • moeite om te stoppen met chatten
  • je kunt je niet houden aan een vooraf bepaalde tijdslimiet
  • stiekem chatten of verzwijgen hoe vaak en met wie je chat
  • geïrriteerd of kwaad reageren als iemand je stoort tijdens het chatten
  • je onrustig, zenuwachtig of depressief voelen als je niet kunt chatten
  • ’s nachts chatten, bijvoorbeeld als je even wakker bent
  • familie, vrienden of bekenden zeggen dat je te veel chat
  • je huishouden, werk of studie lijden onder het chatten
  • in je hoofd steeds bezig zijn met het chatten, ook als je offline bent
  • slaaptekort/slapeloosheid doordat je ’s avonds of ’s nachts te lang chat
  • je chat liever dan dat je je tijd offline doorbrengt

Wat kun je doen aan een chatverslaving?

Een chatverslaving is goed te behandelen. De allereerste stap is om contact op te nemen met Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Wij helpen je om het chatten weer onder controle te krijgen, met persoonlijke aandacht en effectieve behandelingen. We kunnen je direct hulp bieden, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week.

Bel voor een eerste gesprek 0800-999 999 8.Voor meer informatie kun je contact opnemen met Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose.
☎ Praat nu met een deskundige