Alcoholpercentage berekenen

zo doe je dat

Er zijn verschillende manieren om je alcoholpercentage te berekenen, variërend van een grove schatting tot nauwkeurige formules. Sta jij regelmatig bij het drinken van alcohol te berekenen hoe lang je nog moet wachten voordat je mag autorijden? Dan heb je mogelijk een alcoholprobleem. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose helpt je stoppen met alcohol met een intensief behandelprogramma dat je volgt terwijl je thuis woont.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Wat is alcohol?

Alcohol, oftewel ethanol, is een product dat ontstaat tijdens de gisting van suikers. Een standaardglas bevat 10 gram alcohol. Dat is bijvoorbeeld 250 ml bier (5% alcohol), 100 ml wijn (12,5% alcohol) of 35 ml gedistilleerde drank (35% alcohol).

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015


Hoe kun je het alcoholpercentage berekenen?

Het duurt anderhalf uur voordat een standaardglas alcoholhoudende drank volledig is afgebroken. Voor het preciezer berekenen van het alcoholpercentage in je bloed kun je deze formule gebruiken: (a x 10)/(g x r) – (u – 0,5) x (g x 0,002). Dit zijn de gegevens die je nodig hebt om je alcoholpercentage te berekenen:

  • Aantal standaardglazen dat je gedronken hebt (a)
  • Lichaamsgewicht (g)
  • Geslacht: r = 0,5 voor vrouwen en 0,7 voor mannen
  • Tijd in uren vanaf de eerste slok (u)

Alcoholpercentage berekenen met sg

Een andere manier om je alcoholpercentage te berekenen is met sg (soortelijk gewicht). Je kunt daarmee het alcoholpercentage en de vergistingsgraad berekenen, oftewel het percentage suiker dat is omgezet in alcohol. Bij een hoger sg na het brouwen blijven er meer suikers achter, waardoor het bier zoeter smaakt.


Stoppen met alcohol bij Trubendorffer

Is het berekenen van je alcoholpercentage dagelijkse kost? Drink je regelmatig en lukt het je niet om te stoppen? Bel dan 0800-999 9998 voor een oriënterend gesprek bij Trubendorffer. Wij helpen je stoppen met alcohol drinken met een bewezen effectief behandelprogramma dat je bij ons volgt terwijl je thuis blijft wonen. Zo hoef je nooit meer je alcoholpercentage te berekenen.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou