Karakter alcoholist

overzicht van de kenmerken

In Nederland zijn ongeveer 80.000 mensen verslaafd aan alcohol. Zijn er mensen die een verhoogd risico hebben om vanwege hun persoonlijkheid alcoholist te worden? Trubendorffer geeft een overzicht van de kenmerken van het karakter van een alcoholist. Wij helpen je van een eventuele drankverslaving af met een effectief ambulant programma dat je thuis volgt.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Karakter van een alcoholist

Iedere alcoholverslaafde is anders. Toch zijn er wel een aantal kenmerken die het risico verhogen om door je karakter alcoholist te worden, hoewel het hebben van deze karaktertrekken niet betekent dat je ook daadwerkelijk alcoholist wordt. Veel voorkomende kenmerken van de persoonlijkheid van een alcoholist zijn:

 • Loyaal
 • Voelen zich anders dan anderen
 • Beter voor anderen zorgen dan voor zichzelf
 • Redden’ anderen graag
 • Moeite met genieten
 • Zwart-wit denken
 • Streng voor zichzelf
 • Veel bevestiging nodig
 • om voor zichzelf op te komen
 • Chaotisch
 • Moeite met afronden van projecten

Functionele alcoholist

Ongeveer 1 op de 5 mensen met een alcoholverslaving is een functionele alcoholist. Deze mensen functioneren normaal, terwijl ze wel verslaafd zijn aan de drank. Bij deze groep wordt de verslaving vaak ontkend door de verslaafde zelf en niet herkend door de omgeving, omdat klassieke verslavingskenmerken als problemen met functioneren ontbreken.


Ander karakter door alcoholverslaving

Bij mensen met een ernstig drankprobleem kan het karakter veranderen doordat de hersenen worden aangetast door de alcohol. Ook vitaminegebrek door verwaarlozing van de voeding komt veel voor bij alcoholisten en kan tot blijvende veranderingen in de hersenen leiden. Alcoholisten kunnen wrokkig, somber, agressief, jaloers en hulpeloos worden.


Behandeling van alcoholverslaving bij Trubendorffer

Herken je jezelf in de bovenstaande omschrijving van het karakter van een alcoholist en denk je dat je een alcoholprobleem hebt? Neem dan contact met ons op via 0800-999 9998. Bij Trubendorffer helpen we je met een ambulant afkickprogramma. Na een kortdurende opname voor een detoxbehandeling kick je thuis af. Daarmee is de kans op blijvend herstel het grootst.
☎ Praat nu met een deskundige

 

? Voor wie is Trubendorffer?
Trubendorffer levert intensieve ambulante behandelingen (behandeling zonder opname) voor iedereen ouder dan 18 jaar met een alcoholverslaving. Bel met ons via 0800 999 999 8 om het te hebben over je verslavingen, ook al heb je 100 vraagtekens wij kunnen je helpen!
⭐️ Wanneer start de behandeling?
De behandeling start wanneer het behandelplan is getekend (meestal op de dag van je intake). Je kan gelijk starten met het bezoeken van de groepsgesprekken bij Trubendorffer en het deelnemen aan zelfhulpgroepen in je nabije omgeving. Jouw persoonlijke behandelaar neemt zo snel mogelijk contact met je op om de eerste individuele afspraak in te plannen.
? Hoe lang zal de behandeling duren?
Dat verschilt per persoon en hulpvraag, maar gemiddeld duurt de behandeling twintig weken.
? Wat moet ik zelf doen tijdens de behandeling?
Je zet je in voor de behandeling en je komt je afspraken na. Je bent eerlijk over wat wel en niet kan; dan kunnen we het er vervolgens over hebben. Als je het achterhoudt niet.
? Wat gaat er gebeuren tijdens de behandeling?
De behandeling bestaat uit face to face gesprekken, contact via beeldbellen/Telefoon/SMS (EHealth), groepsgesprekken bij Trubendorffer en het bezoeken van meetings (zelfhulpgroepen). Plan hier jouw intakegesprek en we kunnen je direct helpen.