Mijn vader is alcoholist

Wat kan ik doen?

Is jouw vader alcoholist? Of drinkt hij regelmatig te veel, waardoor zijn gedrag verandert? Het is niet gek dat je daar last van hebt. Alcoholisme zorgt voor allerlei problemen binnen het gezin.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Wanneer is je vader alcoholist?

Als je vader meer dan twee glazen alcohol per dag drinkt, is hij officieel een alcoholist. Maar belangrijkster dan de hoeveelheid alcohol die hij drinkt, is zijn gedrag tijdens en na het drinken. Alcohol heeft vaak een negatief effect op iemands gedrag. Als jij en andere familieleden hier last van hebben, dan drinkt je vader te veel. Alcoholisme wordt vaak beschouwd als gezinsziekte, het hele gezin lijdt eronder.


Gedrag alcoholistische vader

Het gedrag van je vader wordt door de alcohol soms onvoorspelbaar. De ene keer mag je alles en de andere keer niets. Ook kan hij ineens heel boos worden, zonder duidelijke aanleiding. Ouders maken onderling vaker ruzie en vaders kunnen agressief worden door de alcohol.


De gevolgen voor kinderen

Je neemt liever geen vrienden mee naar huis omdat je je schaamt voor het gedrag van je vader. Opgroeien in een gezin waar alcoholisme voorkomt, veroorzaakt veel stress bij kinderen. Daardoor slaap je slecht en kun je concentratieproblemen krijgen op school. Ook krijgen kinderen met een alcoholistische ouder minder aandacht en meer kritiek.


Wat kun je doen als je vader alcoholist is

Is je vader alcoholist? Denk allereerst aan jezelf. Zorg goed voor jezelf en doe dingen waar je plezier uit haalt en energie van krijgt. Jij kunt er helemaal niets aan doen dat jouw vader drinkt, ook al beweert hij misschien iets anders. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag.

Je wilt je vader natuurlijk helpen om te stoppen met drinken, maar je kunt hem niet dwingen. Hij moet dat zelf beslissen. Wil je met hem praten over zijn alcoholgebruik, doe dat dan alleen als hij nuchter is.


Mijn vader wil niet stoppen met drinken

Wanneer je vader alcoholist is en niet wil stoppen met drinken, kan dat je boos, verdrietig en machteloos maken. Het is daarom goed om met iemand te praten die je vertrouwt. Denk aan een familielid of een goede vriend. Het is belangrijk dat je je gevoelens kunt delen. Zo zorg je ook voor jezelf. En misschien kan diegene goed met je vader praten.


Eigenschappen die voorkomen onder volwassen kinderen van alcoholisten

Kinderen die opgroeien met een alcoholistische ouder ontwikkelen vaak persoonskenmerken en gedrag dat gebaseerd is op traumatische ervaringen:

  • ze zijn erg streng voor zichzelf en zijn continu op zoek naar bevestiging
  • ze zorgen beter voor anderen dan voor zichzelf. Ze gaan eerder een relatie aan met iemand die gered moet worden, bijvoorbeeld een alcoholist. Ze zijn ook zeer loyaal
  • door de chaos van thuis, vinden ze het moeilijk om zich te concentreren en taken of projecten af te ronden
  • ze denken vaak zwart-wit
  • ze vinden het moeilijk om lol te maken en voelen zich vaak anders dan anderen

Zoek hulp als je vader alcoholist is

Gelukkig zijn kinderen veerkrachtig. Met hulp van anderen kun je zorgen dat je beter opgewassen bent tegen het gedrag van je vader. Je bent niet alleen. Praat erover met anderen, zodat zij je kunnen helpen en steunen.

Voor behandeling van een verslaving van alcohol, kun je bij Trubendorffer terecht. Wij zijn bereikbaar op 0800 999 999 8. Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose.

☎ Bel 0800 - 999 999 8