Hoe maak je de verslaving bespreekbaar?

10 januari 2018

1. Bespreekbaar

Als je je herkent in een verslaving, probeer het bespreekbaar te maken bij iemand die je vertrouwt. In de eenzaamheid en het isolement kan je verslaving gemakkelijk doorwoekeren. Doorbreek dit patroon door het met iemand te delen. Deze steun is van onschatbare waarde tijdens je herstel.

Maak je je zorgen om iemand van wie je vermoedt dat hij of zij verslaafd is? Zorg eerst goed voor jezelf voordat je het bespreekbaar maakt. Heb jij iemand om je zorgen mee te delen?

2. Benaderen

Denk na wie je wil benaderen en op welke manier. Je kunt bijvoorbeeld ook een email schrijven of iemand bellen. Soms is het gemakkelijker als je iemand niet hoeft aan te kijken.

Wil je iemand confronteren met zijn eigen gedrag en je zorgen hierover uiten? Kies je moment wanneer iemand (zo veel mogelijk) niet onder invloed is en wanneer jullie rustig samen kunnen praten.

3. Behoeftes & Wensen

Geef (aan het begin van je herstel) duidelijk aan wat je behoeftes zijn en wat anderen wel en niet van je kunnen verwachten. Zo ontstaan er zo min mogelijk misvattingen.

“Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”. Geef iemand de tijd om vertrouwen terug te winnen, probeer dit niet te beïnvloeden (co-dependency) en blijf goed voor jezelf en je eigen behoeftes zorgen.