Trubendorffer ambassadeur van het Depressiegala 2020

8 januari 2020, geplaatst door Trubendorffer

Trubendorffer is ambassadeur van het depressiegala. Een onderwerp die wij als organisatie erg belangrijk vinden. Dit jaar vindt de vijfde editie van het depressiegala plaats. Het gala wordt altijd op Blue Monday gehouden, omdat deze dag wordt gezien als de somberste dag van de maand. Tijdens deze feestelijke avond vragen cabaretiers, auteurs en deskundigen zoals Ralph Kupka, Jessica Rits, Bram Bakker en Frank en Rogier aandacht voor depressie. Ze vertellen over hun eigen ervaringen met een depressie en bieden nieuwe inzichten over deze ziekte. Het is een vrolijke avond over een serieus onderwerp. Niet alleen de kwetsbaarheid maar ook de kracht van mensen met en depressie wordt benadrukt


Over Mental health Foundation

De Mental Health Foundation is in 2016 opgericht door ambitieuze deskundigen om psychische ziektes bespreekbaar te maken en om ervoor te zorgen dat de eerste signalen meteen worden herkend.

Ook tijdens deze derde editie staat het doorbreken van de taboe op depressie (derde grootste ziekte in Nederland) centraal. Voorzitter Bram Bakker “Zoals KWF kankerbestrijding op de kaart heeft gezet, zo willen wij psychische ziektes bespreekbaar en behandelbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan collecteren. In Nederland worden voor allerlei soorten lichamelijke ziektes geld opgehaald maar voor psychische ziektes zijn er nog weinig initiatieven terwijl dat ook hard nodig is.”

Het gala wordt mede georganiseerd door één van onze medewerkers, Bram Bakker. Bram werkt bij ons als psychiater en vindt dat praten over depressie net zo normaal moet worden als het praten over lichamelijke klachten. Met de uitleg: Als je op je werk komt met een gebroken been, kun je je verheugen in veel oprechte belangstelling en begrip. Maar als je met psychische klachten komt, is dat vaak anders”


Depressie in de verslavingszorg

Depressie is een groot probleem in de verslavingszorg. Een combinatie van een depressie en een drugs-of alcoholverslaving komt vaak voor. Er zijn mensen die hun depressieve klachten verdoven met genotsmiddelen en daardoor een verslaving ontwikkelen. Zij gebruiken alcohol of drugs als een zelfmedicatie om hun somberheid te verminderen. Bij depressie komt misbruik van middelen, zoals alcohol, in 30% tot 50% van de gevallen voor. Daarnaast heeft depressie een negatieve invloed op de behandeling van een verslaving.

Andersom gebeurd het ook dat mensen door langdurig gebruik van bijvoorbeeld alcohol of cocaïne psychische klachten krijgen of dat deze klachten worden versterkt. Ook genetische factoren en een traumatische gebeurtenis kunnen ervoor zorgen dat beide aandoeningen tegelijk voorkomen. Daarom vinden wij het belangrijk dat er meer aandacht wordt gegeven aan de ziekte depressie.

Ben je geïnteresseerd en wil je ook naar het Depressiegala? Klik dan op deze link om een kaartje te kopen.