Jolanda Nijenhuis

Behandelaar

”Wanneer ik vrienden en kennissen over mijn baan vertel, ga ik altijd glunderen en kan ik lang doorgaan. Ik ben enorm gelukkig met de manier waarop ik mensen mag behandelen bij Trubendorffer en de afgelopen 2 jaar heb ik de onomstotelijke bewijzen gezien dat het echt werkt. Ik heb meerdere mensen behandeld die ‘opgegeven’ waren door psychotherapeuten, GZ-psychologen, klinisch psychologen, creatief therapeuten en meer. Bij Trubendorffer kregen zij een positief behandeladvies, lukte het wel om stappen te zetten in hun herstel en liepen ze uiteindelijk de deur uit – clean en met een toekomst.

Dat het echt werkt komt met name door de mogelijkheid om echt een band met de cliënt op te bouwen. Om iemand echt te leren kennen. Met al zijn pijn, leugens, angsten, boosheid, muren, maskers en uiteindelijk ook de mooie eigenschappen. Persoonlijk verbind ik mij echt met mijn cliënten, ik voel en leef met ze mee. En mensen voelen dat: ze voelen dat ze eindelijk wel gezien worden, dat ze geen nummer zijn. Dat hun behandelaar tijd neemt om te bellen, te zoomen, te sms-en en te mailen. En dat als de behandelaar er niet is, collega’s ook altijd klaar staan. We stellen regelmatig een schema op waarbij een cliënt elke dag even gebeld wordt door de behandelaar of een vaste collega op de momenten dat ze het meeste craving ervaren. Ze voelen dat eindelijk worden geleid in wat goed voor ze is. Ze krijgen de tijd om door hun pijn heen te gaan en kunnen dit niet vermijden want de behandelaar ziet hen. Op deze manier mag ik proberen om mensen, misschien wel hun eerste, gezonde hechtingsrelatie te geven.

Ik heb niet de illusie dat een jaartje behandeling en een nazorgtraject, hoe mooi en goed ook, voldoende is voor deze heftige chronische ziekte. Daar hebben mensen meer ondersteuning voor nodig. Maar in plaats van mensen steeds door te verwijzen en steeds meer nare ervaringen met hulpverleners te geven, leiden wij ze toe naar een alternatief. Cliënten kunnen binnen groepen en meetings goede en gezonde contacten leren leggen met mensen. Tijdens het jaar van behandeling mogen ze aanlopen tegen al hun angsten rondom hechting, rondom hun masker laten vallen en zichzelf laten zien. Ze mogen angstig zijn voor contact en eerlijkheid. Regelmatig ga ik met een cliënt mee naar een groep om over die eerste drempel heen te gaan, of koppel ik ze aan een cliënt die een fijne meeting heeft en dan kunnen ze samen gaan. Tijdens het jaar leren ze mensen kennen die wel dichter bij hen mogen staan en door deze opgebouwde contacten tijdens de behandeling, kunnen ze hier meer op voort bouwen na de behandeling. Daar kunnen ze hun vervolgstappen maken, met een sponsor, fellows en misschien uiteindelijk wel sponsees. Nieuwe mensen die hen ook zien en snappen. Ik heb gezien dat cliënten die hier in de behandeling al mee bezig zijn en bij afronding een goed systeem hebben binnen de meetings, langer naar groepen komen en clean blijven. Regelmatig krijg ik ook nog mailtjes van cliënten van een jaar geleden die even laten weten dat het goed gaat. Vaak gaan deze mensen naar meetings. Deze combinatie maakt onze behandeling zo speciaal, zo mooi. Het is echt iets wat ik iedereen oprecht gun.

Ik weet persoonlijk hoe het is om in behandeling te zijn. Ik heb behandelaren gehad die op vakantie waren en dan was ik 3 weken alleen, behandelaren die voor mij nog 4 cliënten hadden en na mij nog 3. Ze wisten na een half jaar nog niet hoe mijn ouders of mijn broer heten, terwijl we het daar toch vaak over hadden. Ze gaven huiswerk maar dit werd niet geëvalueerd, dus kon ik vermijden wat ik niet wilde doen. Hoewel dat wel op de korte termijn fijn was, hielp het mij als persoon niet en kon ik doorgaan in oud gedrag.
Ik ben er van overtuigd dat de pijn waar ik in het verleden door heen gegaan ben, mij een betere behandelaar heeft gemaakt. En nu mag ik er voor anderen zijn. De confrontatie aan gaan in plaats van leugens en vermijding hun oude plek te gunnen. Ze kunnen echt stappen maken en eindelijk wel vrijheid ervaren.

Kortom, in deze twee jaar is Trubendorffer echt mijn plek geworden. Ik heb veel geleerd van mijn collega’s, deskundigheidsbevorderingen, cursussen en supervisie. Met veel zin ga ik elke dag naar mijn werk. En dat blijf ik ook graag doen. Ik denk dat ik nergens anders een behandelwijze vind waar ik met zo veel passie achter kan staan.”