Waarom is alcohol verslavend?

En waarom is stoppen zonder hulp zo lastig?

Home /  Kennis

Voor veel mensen is het drinken van alcohol een normaal onderdeel van het leven. Van een drankje na het werk, tijdens feestjes, in het café of op een festival. Alcohol lijkt een onschuldige manier om te ontspannen en sociaal te zijn. Maar achter deze schijnbare onschuld schuilt een donkere kant: alcohol is een van de meest verslavende middelen die legaal te verkrijgen zijn. Lees verder om te begrijpen waarom alcohol zo verslavend is en wat de gevolgen van een alcoholverslaving zijn. Wil je meteen de eerste stap zetten en werken aan je alcoholverslaving? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose helpt je hierbij. Plan vandaag nog een intakegesprek via: 0800-999 9998.

Waarom is alcohol zo verslavend?

Dat alcohol een verslavende werking heeft, is te wijten aan de effecten ervan op de chemie van de hersenen. Alcohol heeft een directe invloed op neurotransmitters zoals gamma-aminoboterzuur (GABA) en dopamine, die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van ontspanning en beloning.

Wanneer je alcohol drinkt, verhoogt het de niveaus van GABA in je hersenen, wat resulteert in een kalmerend effect en een gevoel van ontspanning. Dit kan je angsten verminderen en stress verlichten, waardoor het verleidelijk is om naar alcohol te grijpen als een manier om met je moeilijke emoties om te gaan.

Ook zorgt alcohol ervoor dat er dopamine vrijkomt, een stofje in je hersenen dat te maken heeft met plezier en beloning. Dit creëert een gevoel van euforie en genot, waardoor je het drinken van alcohol als plezierig gaat ervaren en de drang om dit gevoel te herhalen wordt versterkt.

Welke verslavende stoffen zitten in alcohol?

Het verslavende karakter van alcohol komt voornamelijk voort uit de aanwezigheid van ethanol, de actieve stof in alcoholische dranken. Ethanol is een krachtige psychoactieve stof die directe effecten heeft op de werking van je hersenen.

Wanneer ethanol je lichaam binnenkomt, wordt het snel opgenomen in de bloedbaan en naar de hersenen getransporteerd, waar het zijn verslavende werking uitoefent. Door de interactie met neurotransmitters verandert ethanol de chemische balans in de hersenen, wat kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving bij regelmatig gebruik.

Wat zijn de gevolgen van een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving kan zeer ernstige gevolgen hebben voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Langdurig en veelvuldig alcoholgebruik kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leverziekte, hart- en vaatziekten, hersenschade en een verhoogd risico op kanker.

Daarnaast zorgt een ernstige alcoholverslaving in de meeste gevallen voor sociale en relationele problemen. Dit kan ruzies in families veroorzaken, problemen op het werk of met vrienden, en geldproblemen. Dit leidt vaak tot isolatie, depressie en andere psychische aandoeningen.

Het is belangrijk om te erkennen dat een alcoholverslaving een ernstige aandoening is die professionele hulp vereist om te overwinnen. Gelukkig is er hulp beschikbaar bij Trubendorffer voor iedereen die bereid is om de eerste stap te zetten naar herstel.

Trubendorffer helpt bij een alcoholverslaving

Je hebt nu antwoord gehad op de vraag: waarom is alcohol verslavend? Nu je begrijpt waarom het zo verslavend is, snap je ook waarom stoppen zonder professionele hulp zo lastig is. Zet daarom vandaag nog de eerste stap naar herstel en bel ons via 0800 - 999 999 8. Ooit ben je begonnen. Vandaag stop je.