Terugvalpreventieplan

Wanneer heb je dit nodig

Het terugvalpreventieplan is waardevol voor iedereen die met succes zijn weg wil vinden naar herstel van verslaving. Het plan is ontworpen om terugval te voorkomen, en is op maat gemaakt voor jou in samenwerking met je behandelaar. Of het nu gaat om alcohol, drugs, gokken of andere verslavingen, het terugvalpreventieplan is gericht op ondersteuning en strategieën om een uitglijder of terugval te voorkomen. Dit doen wij door samen met jou duidelijk in kaart te brengen wat je merkt, doet en voelt wanneer het niet goed met je gaat. Ben jij er klaar voor om te stoppen met je verslaving? Neem dan vandaag nog contact met ons op via 0800 – 999 999 8.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is het terugvalpreventieplan?

Je hebt een succesvol traject gevolgd en bent momenteel in herstel van je verslaving. Om ervoor te zorgen dat je niet terugvalt in je verslaving ontwikkelen wij samen met jou een terugvalpreventieplan. Deze strategie is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je niet meer in je oude gewoonten van verslavingsgedrag terechtkomt. Het is een persoonlijk plan dat in samenwerking met je behandelaar wordt opgesteld en afgestemd wordt op je specifieke behoeften en situatie.

In het terugvalpreventieplan worden vaak triggers geïdentificeerd die tot terugval kunnen leiden, evenals strategieën om met die triggers om te gaan. Het doel is om je te helpen bij het handhaven van herstel en het vermijden van terugval in verslavend gedrag.

Voor wie is het terugvalpreventieplan?

Het terugvalpreventieplan is voor iedereen die verslaafd is geweest aan alcohol, drugs, gokken, of andere verslavingen met als doel om ondersteuning te bieden om terugval te voorkomen en een gezonde levensstijl te bevorderen.

Het plan wordt opgesteld in samenwerking met je behandelaar, om ervoor te zorgen dat het plan goed is afgestemd op je individuele behoeften en de huidige situatie waarin jij je bevindt.

Het is belangrijk op te merken dat het terugvalpreventieplan ggz niet alleen nuttig is voor degenen die recentelijk gestopt zijn met verslavend gedrag, maar ook voor degenen die al een tijdje in herstel zijn.

Terugvalpreventieplan voorbeeld

Hieronder staat kort samengevat wat jij in je terugvalpreventieplan kunt tegenkomen en kun je erachter komen hoe het terugvalpreventieplan jou kan helpen bij een langdurig herstel.

Persoonlijk actieplan <h5>

Samen met je behandelaar stel je een plan op dat is afgestemd op jouw doelen en behoeften. Er worden duidelijke doelen opgesteld die je wilt bereiken in je herstel, zowel op korte als lange termijn. Dit kan variëren van het omgaan met triggers tot het ontwikkelen van gezonde coping mechanismen.

Coping strategieën

In het plan staan effectieve manieren om stress, angst en andere emoties aan te pakken zonder terug te vallen in verslavend gedrag. Dit zijn praktische tools die je in het dagelijks leven kunt toepassen, zoals ontspanningstechnieken en het inzetten van positieve gewoonten.

Netwerk van ondersteuning

Een stevig sociaal netwerk is essentieel voor herstel. Het benoemen van mensen in je leven die kunnen dienen als ondersteuning, zoals familieleden, vrienden, sponsors of leden van een steungroep.

Terugvalsignalen herkennen

Begrijpen wanneer je dreigt terug te vallen, is enorm belangrijk. In het terugvalpreventieplan verslaving staat hoe je waarschuwingssignalen kunt herkennen en welke strategieën je kunt gebruiken om ze te overwinnen. Het leren herkennen van gedachten, gevoelens of gedragingen die kunnen duiden op toenemend risico op terugval zorgen ervoor dat je de kans op een nieuwe verslaving verkleint. 

Levensstijlveranderingen

Soms is het nodig om bepaalde aspecten van je levensstijl aan te passen. Samen onderzoeken we gezonde alternatieven en stimuleren we positieve veranderingen, waaronder voeding, slaap, lichaamsbeweging en andere welzijnsactiviteiten.

Noodplan

Elk goed terugvalpreventieplan heeft een noodplan. Het is natuurlijk de bedoeling dat je nooit meer in een situatie terechtkomt waarin je beroep op het noodplan moet doen, maar wanneer je het nodig hebt in geval van crisis of sterke verleiding, weet je precies wie te contacteren en welke directe acties je moet ondernemen.

Trubendorffer helpt bij verslaving

Als de behoefte aan ondersteuning zich voordoet, staat Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose klaar om je verder te helpen. Wij helpen bij het stoppen met je verslaving, en stellen tijdens de behandeling een terugvalpreventieplan op wanneer dit nodig is. Bel vandaag nog naar 0800-999 9998 en zet de eerste stap naar jouw herstel.
☎ Bel 0800 - 999 999 8